Harvardi uurimus: koroonaviirus võis Wuhanis levida juba augustis (1)

Copy
Kaitseriietuses töölised valmistumas Huanani turu desinfitseerimiseks 4. märtsil.
Kaitseriietuses töölised valmistumas Huanani turu desinfitseerimiseks 4. märtsil. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Koroonaviirus võis Hiina Wuhani linnas levida juba eelmise aasta augustis, leiti Harvardi meditsiinikooli uurimuse tulemusena. Hiina nimetas väidet naeruväärseks.

Harvardi ja Bostoni ülikooli ning Bostoni lastehaigla ekspertide uurimuses võeti vaatluse alla satelliidipildid ja otsingumootorid. Uuriti satelliidipilte Wuhani haiglate parklatest ja tutvuti sellega, milliseid koroonaviiruse sümptomitega seotud märksõnu otsingumootoritesse sisestati.

«Tihenenud liiklus haiglate juures ja sümptomitega seotud andmete otsimist võis märgata juba enne SARS-CoV-2 pandeemia dokumenteeritud algust 2019. aasta detsembris,» seisis uurimuses. Leiti, et Wuhani haiglate juures parkivate autode arv kasvas 2019. aasta augustis hüppeliselt, enim oli sõidukeid haiglate juurde pargitud eelmise aasta detsembris. Uuriti 2018. aasta jaanuari ja käesoleva aasta aprilli vahel tehtud satelliidipilte. 

Samuti hakati augustis järsku Baidu otsingumootorist varasemaga võrreldes oluliselt rohkem otsima märksõnu «köha» ja «kõhulahtisus».Teadlased märkisid, et köha kohta informatsiooni otsimine võis langeda kokku gripihooajaga, kuid kõhulahtisus on sümptom, mida seostatakse koroonaviirusega.

Tunnistatakse, et võimatu on kinnitada nende märkide otsest seotust uue viirusega, kuna samal ajal algas Wuhanis ka gripihooaeg. Siiski võivad tõendid kinnitada varasemaid uurimistulemusi selle kohta, et viirus hakkas levima juba enne, kui see Huanani turult avastati. «Need andmed tõendavad samuti hüpoteesi selle kohta, et viirus tekkis loomulikul teel Lõuna-Hiinas ja tõenäoliselt ringles juba Wuhani kolde ilmumise ajal,» seisis uurimuses.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Hua Chunying lükkas tänasel pressikonverentsil väited ümber. «Arvan, et on naeruväärne, erakordselt naeruväärne tulla lagedale selliste järeldustega, mis baseeruvad pinnapealsetel vaatlustel nagu näiteks liiklustiheduse jälgimisel,» sõnas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles