USA õhujõud said esimese mustanahalise juhi (7)

Copy
Kindralleitnant Charles Q. Brown Jr..
Kindralleitnant Charles Q. Brown Jr.. Foto: Reuters / Scanpix

USA senat kinnitas eile kindral Charles Brown noorema ühehäälselt USA õhuväe staabiülemaks, mis teeb temast esimese mustanahalise, kes juhib üht riigi relvajõudude väeliikidest. 

Hääletust juhtis harukordse sammuna asepresident Mike Pence, kes teeb seda tavaliselt vaid juhul, kui on vaja tema otsustavat häält. Kuid Browni kinnitamine tulemusega 98-0 ei olnud tasavägine. Pence nimetas seda hetke ajalooliseks.

Brown teenis viimati USA Vaikse ookeani piirkonna õhujõudude komandörina. Ta oli hävitajapiloot, kel on selja taga 2900 lennutundi, neist 130 lahingus. 

Ta postitas reedel sotsiaalmeediasse video, milles kirjeldab kokkupuuteid rassilise eelarvamusega ja raskusi sulandumisel valdavalt valgesse kogukonda. 

«Ma mõtlen oma õhuväe karjäärile, kus olin sageli eskadrillis ainus afroameeriklane või vanemohvitserina ainus ruumis olev afroameeriklane,» kirjutas ta.

Relvajõud on rassiliselt mitmekesisem kui riik keskmiselt. 2019. aastal oli tegevteenistuses afroameerikasi hinnanguliselt 17 protsenti, samas kui nende osakaal riigi elanikkonnas on 13 protsenti. Õhujõududes on musatanahalisi alla 15 protsendi. 

Samas ohvitseride seas on afroameeriklasi märksa vähem.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles