Suurbritannias mõisteti vangi Miss Hitler

Copy
Alice Cutter.
Alice Cutter. Foto: SWNS.com/Scanpix

Suurbritannias mõisteti eile kolmeks aastaks vangi Miss Hitleri iludusvõistlusel osalenud neonats Alice Cutter.

24-aastane Cutter osales 2016. aastal võistlusel nime all Miss Buchenwald, mis on viide natside Buchenwaldi surmalaagrile. Ta mõisteti vangi koos veel kolme neonatsiga, kes kõik kuulusid keelatud paremäärmusliku rühmituse National Action ridadesse. Nad mõisteti süüdi terroriorganisatsiooni kuulumises. 

Birminghami kohus karistas Cutterit kolme aasta pikkuse vangistusega, tema 25-aastane poiss-sõber Mark Jones mõisteti vangi viieks ja pooleks aastaks. Neonatsid Garry Jack (24) ja Connor Scothern (19) said karistuseks vastavalt neli ja pool aastat ning poolteist aastat vangistust. Viies kohtualune mõisteti juba eelmisel aastal kolmeks aastaks trellide taha.

Ettekandjana töötanud Cutter osales Miss Hitleri iludusvõistlusel, kasutades varjunime Miss Buchenwald. Kohtule näidati sõnumeid, milles Cutter heitis nalja sünagoogide gaasitamise üle, rääkis juudi pea jalgpallina kasutamisest ja ütles pärast parlamendiliikme Jo Coxi tapmist 2016. aastal «Mädane põrgus, libu».

Kohtu teatel külastas Jones 2016. aasta aprillis Saksamaad, kaasa arvatud Buchenwaldi koonduslaager-muuseumit. Seal esines ta natsitervitusega, mis jäädvustati ka fotole. Mehel oli surmalaagrit külastades kaasas ka neonatside lipp.

Mark Jones.
Mark Jones. Foto: SWNS.com/Scanpix

2016. aastal keelustati National Actioni tegevus. Valitsus kirjeldas rühmitust rassistliku, antisemiitliku ja homofoobse organisatsioonina, mis õhutab viha ja ülistab vägivalda.

Kohtunik Paul Farrer ütles eile, et kohtualused ei olnud valmis end rühmitusest distantseerima ega selle ideoloogiat hülgama ning jätkasid liikmetena ka pärast rühmituse keelustamist. Cutteri kohta ütles kohtunik, et naine ei juhtinud küll rühmitust, aga oli ühe grupi juhtfiguuri usaldusisikuks.

Miss Buchenwald väitis aga, et ei kuulunud kunagi grupi liikmete hulka, kuigi osales rühmituse poolt korraldatud meeleavaldusel, kus kanti muu hulgas plakateid kirjaga «Hitleril oli õigus».

Alice Cutter.
Alice Cutter. Foto: SWNS/SWNS

Politsei leidis tõendeid, et kõik neli eile süüdi mõistetud neonatsi osalesid National Actioni kohtumistel Birminghamis ka pärast otsust, millega rühmitus kuulutati terroriorganisatsiooniks. Arutati rassisõjaga seonduvat, värvati noori liikmeid ja jagati pilte, milles heideti nalja holokausti üle ning ülistati Hitlerit.

Prokurör Max Hill kirjeldas liikmeid tulihingeliste fanaatikutena, kes igatsevad taga mitte ainult antisemitismi aga ka holokausti ja Kolmandat riiki.

Prokuröride sõnul leiti Cutteri ja Jonesi ühisest kodust natsismiga seotud sümboolikat, pilte ja ka relvi. Muu hulgas avastati haakristiga kõrvarõngaid, natside ideoloogiakirjandust, haakristidega kaunistatud salle, nuge, nukiraudu, airsofti relvi ja vibu.

Jack oli kohtu hinnangul rühmituse aktiivne liige ka pärast keeldu. Teda oli varasemalt karistatud rassistliku sisuga kleepsude levitamise eest ülikooli territooriumil. Scothern olevat samuti olnud aktiivne liige, kes jagas laiali pea 1500 kleepsu, kus kutsuti inimesi üles korraldama lõplikku lahendust. Tegu on vihjega juutide süsteemsele hävitamisele natside poolt.

Connor Scothern.
Connor Scothern. Foto: SWNS.com/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles