Vene võimud pidasid kinni Norilski elektrijaama kolm töötajat

Copy
Reostuse pidurdamiseks paigaldatud ujuvtõke Ambarnaja jõel Norilski lähistel 10. juuni 2020.
Reostuse pidurdamiseks paigaldatud ujuvtõke Ambarnaja jõel Norilski lähistel 10. juuni 2020. Foto: AFP / Scanpix

Vene uurijad pidasid kolmapäeval kinni kolm töötajat Siberi elektrijaamas, kus kütuseleke põhjustas suuremat sorti keskkonnaõnnetuse. 

Ülemöödunud reedel ei pidanud ettevõttele Norilski Nikel kuuluva soojuselektrijaama kütusemahuti kandekonstruktsioonid vastu, mahuti purunes ja üle 15 000 tonni diiselkütust valgus Ambarnaja ja Daldõkani jõkke. Tuhandeid tonne kütust imbus ka pinnasesse.

Ettevõtte juht Vladimir Potanin ütles president Vladimir Putinile, et ettevõte maksab puhastustööde eest, mis läheb hinnanguliselt maksma 146 miljonit dollarit. 

Juhtumit uuriv Vene juurdluskomitee teatas, et on pidanud kinni elektrijaama direktori Pavel Smirnovi, samuti kaks inseneri, keda kahtlustatakse keskkonnakaitse reeglite rikkumises. Süüdimõistmise korral ähvardab neid kuni viis aastat vangistust. 

Komitee teatel vajas mahuti 2018. aastal ulatuslikku renoveerimist, kuid kahtlusalused jätkasid selle kasutamist ohutusnõudeid eirates. 

«Selle tulemusel leidis aset õnnetus,» seisis komitee avalduses. 

Teisipäeval avaldatud materjalides väidab ettevõte, et kütusemahuti ehitati 1985. aastal ning et seda parandati 2017. ja 2018. aastal, mille järel läbis see ohutuskontrolli. 

«Firma peab neid meetmeid õigustamatult karmiks,» teatas Norilski Nikel avalduses uudisteagentuurile RIA Novosti, tsiteerides asepresident Nikolai Utkini. Kinnipeetud teevad võimudega koostööd, lisas Utkin. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles