USA relvajõud hülgavad konföderatsiooni sümboleid

Copy
Konföderatsiooni lippu kandev ameeriklane Lõuna-Carolina osariigis.
Konföderatsiooni lippu kandev ameeriklane Lõuna-Carolina osariigis. Foto: Sean Rayford/AFP/Scanpix

USA mereväeoperatsioonide ülem admiral Mike Gilday andis eile korralduse ette valmistada käsk, mis keelaks mereväele kuuluval territooriumil, laevadel, lennukitel ja allveelaevadel konföderatsiooni lahingulipu eksponeerimise.

Gilday korraldus tuli samal päeval, mil Houstonis maeti politseivägivalla tõttu elu kaotanud mustanahaline George Floyd, kelle surma järel puhkesid rassismivastased meeleavaldused üle terve Ameerika. Paljud ameeriklased peavad konfoderatsiooni lippu orjuse ja pideva rassilise diskrimineerimise sümboliks. Mõnedes lõunaosariikides on see aga sümboliks, millega mälestatakse Ameerika kodusõjas hukkunuid.

Nädal aega varem andis samasuguse käsu ka USA merejalaväe ülem kindral David Berger, kelle sõnul suurendab konföderatsiooni lipp erimeelsusi. Bergeri sõnul kasutavad konföderatsiooni lahingulippu teiste seas ka vägivaldsed äärmuslikud ja rassistlikud rühmitused, kelle uskumustele pole merejalaväes kohta.

Ku Klux Klani toetajad konföderatsiooni lahingulipuga 2015. aastal Lõuna-Carolina osariigis.
Ku Klux Klani toetajad konföderatsiooni lahingulipuga 2015. aastal Lõuna-Carolina osariigis. Foto: CHRIS KEANE/REUTERS/Scanpix

AP teatel kannab 10 suuremat USA relvajõudude rajatist konföderatsiooni ohvitseride nime. Konföderatsiooni väejuhtide järgi on nimetatud näiteks Fort Benningi ja Fort Braggi sõjaväebaasid. Pole võimatu, et baaside nimed võivad lähiajal muutuda.

USA armee pressiesindaja sõnul on armeeminister Ryan McCarthy valmis avama parteiülese arutelu konföderatsioonivägede ohvitseride järgi nime saanud baaside ümbernimetamiseks.

Endine armee kopteripiloot ja praegune demokraadist USA senaator Tammy Duckworth kirjutas üleeile relvajõudude harude juhtidele, paludes neil järgida kindral Bergeri eeskuju ning keelata konföderatsiooni lahingulipu eksponeerimine.

Ajal, mil rassiküsimus on eriti teravalt päevakorral, võttis USA senat vastu otsuse nimetada kindral Charles Brown USA õhuväe ülemaks. Sellega saab Brownist esimene afroameeriklane, kes on juhtinud mõnda USA relvajõudude haru.

Charles Brown.
Charles Brown. Foto: KEVIN DIETSCH/AFP/Scanpix

Brown teenis viimati USA Vaikse ookeani piirkonna õhujõudude ülemana. Ta oli hävitajapiloot, kel on selja taga 2900 lennutundi, neist 130 lahingus. Brown postitas reedel sotsiaalmeediasse video, milles kirjeldab kokkupuuteid rassiliste eelarvamustega ja raskusi valdavalt valgesse kogukonda sulandumisel.

«Ma mõtlen oma karjäärile õhuväes, kus olin sageli eskadrillis ainus afroameeriklane või vanemohvitserina ainus ruumis olev afroameeriklane,» kirjutas ta. Ametiajal lubas Brown pöörata rõhku just mitmekesisusele õhuväes.

AP teatel on mustanahalisi ohvitsere USA relvajõududes vaid üheksa protsenti, kokku on mustanahaliste osakaal umbes 19 protsenti. Mustanahalisi kindraleid on 71, neljatärnikindraleid vaid kaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles