Saksamaa leevendas piiranguid hooajatöölistele

Postimees
Copy
Saksa maasikad.
Saksa maasikad. Foto: Inderlied/Kirchner-Media via www.imago-images.de/Scanpix

Saksa valitsus leevendas täna sissesõidupiiranguid hooajatöölistele põllumajandussektoris, vahendab Euractiv.

Muudatused hakkavad kehtima 16. juunist ning 31. detsembrini lubatakse hooajatöölistel Euroopa Liidust ja Schengeni viisatsoonist riiki vabalt siseneda, lausus põllumajandusminister Julia Kloeckner.

«Aasta lõpuni võivad talunikud palgata lisaks hooajatöölisi välismaalt,» sõnas Kloeckner, hoiatades siiski, et nad peavad järgima rangeid hügieeninõudeid.

«See on ainus viis, kuidas pandeemia ajal vastutustundlikult töötada. Meie kõigi huvides on see, et talupidajad saavad jätkata külvi ja viljakoristusega,» lausus Kloeckner.

Saksamaa põllumajandussektor vajab tavaliselt umbes 300 000 abitöölist välismaalt, peamiselt Poolast ja Rumeeniast. Koroonaviiruse kõrgajal märtsis sulges aga valitsus piirid ja vähendas riiki lubatavate hooajatööliste arvu 80 000 inimeseni.

Talupidajad korraldasid isegi erilende Rumeenia töölistele kartuses, et nende maasika- ja sparglisaak võib töökäte nappuse tõttu hukka minna.

Juuni alguseks oli Saksamaale sisenenud kõigest 30 000 hooajatöölist, teatas põllumajandusministeerium.

Saksamaa koroonapuhangu taandudes kehtestatud uute reeglite kohaselt peavad põllumajandustöölised hoidma üksteisega vähemalt 1,5 meetri suurust vahet ja töötama väikestes rühmades.

Covid-19 haigestumise korral isoleeritakse rühm koheselt ja tööandjad peavad juhtumist teavitama kohalikke tervishoiuametnikke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles