Berliin kinnitas USA huvi sõdurite arvu kärpimise vastu Saksamaal

Copy
USA president Donald Trump ja Saksa kantsler Angela Merkel NATO valitsusjuhtide tippkohtumisel Inglismaal Watfordis 4. detsember 2019.
USA president Donald Trump ja Saksa kantsler Angela Merkel NATO valitsusjuhtide tippkohtumisel Inglismaal Watfordis 4. detsember 2019. Foto: Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon teavitas Saksa valitsust, et kaalub Saksamaal baseeruvate USA sõdurite arvu vähendamist, kinnitas täna Saksa valitsus. 

Väljaanne Wall Street Journal (WSJ) kirjutas eelmisel nädalal, et Trump tahab umbes 9500 sõduri tagasitoomist kokku 34 500 USA sõjaväelasest, kes baseeruvad alaliselt Saksamaal. 

«Föderaalvalitsust on informeeritud, et USA administratsioon kaalub USA relvajõudude kohalolu piiramist Saksamaal,» ütles Saksa kantsleri Angela Merkeli pressiesindaja Ulrike Demmer ajakirjanikele Berliinis. 

«Nii palju, kui me teame, siis lõplikku otsust langetatud pole.» 

USA ametnikud plaani kinnitanud ei ole. 

WSJ märkis ühtlasi, et Saksamaal üheaegselt viibivate USA sõjaväelaste laeks määrarakse 25 000. Saksamaa võõrustab hetkel rohkem USA sõdureid, kui ükski teine Euroopa riik.

«See on täiesti vastuvõetamatu, iseäranis sellepärast, et mitte keegi Washingtonis ei pidanud vajalikuks informeerida NATO liitlast Saksamaad eelnevalt,» ütles Merkeli atlandiüleste suhete koordinaator Peter Beyer ajalehele Rheinische Post.

Merkeli kristlike demokraatide kõrge ametniku Johann Wadephuli sõnul näitab vägede vähendamise kava, et Trumpi administratsioon jättis unarusse elementaarse asja: liitlaspartnerite kaasamise otsustusprotsessi.

See on ka järjekordne «äratus» eurooplastele võtta suurem vastutus omaenda kaitse eest, ütles ta laupäeval.

Ainult Hiina ja Venemaa võidavad lahkhelidest NATO liitlaste vahel, lisas Wadephul.

Kuigi USA sõjaline kohalolu Saksamaal on pärast külma sõda märkimisväärselt vähenenud, siis USA relvajõudude jaoks on jätkuvalt tegemist olulise keskusega, kust koordineeritakse operatsioone ka mujal Euroopas, Aafrikas ja Lähis-Idas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles