Saksa välisminister on tõsises mures Iisraeli anneksioonikava pärast

Copy
Saksa välisminister Heiko Maas ja tema Iisraeli kolleegi Gabi Askhenazi tervitavad teineteist koroonaviiruse pandeemia ajal kasutusele võetud tervitusega.
Saksa välisminister Heiko Maas ja tema Iisraeli kolleegi Gabi Askhenazi tervitavad teineteist koroonaviiruse pandeemia ajal kasutusele võetud tervitusega. Foto: AP/Scanpix

Saksamaa on koos oma Euroopa partneritega «tõsise mures» Iisraeli kava pärast annekteerida osa okupeeritud Läänekaldast, ütles Saksa välisminister Heiko Maas kolmapäeval Jeruusalemmas.

Maas, kes on esimene kõrgetasemeline Euroopa külaline Iisraelis pärast koroonaviiruse pandeemia algust, tõi juudiriigile sõnumi arengute rahutuks tegemisega seoses. Maas kordas sama sõnumit ka hiljem naaberriigis Jordaanias esinedes.

Jeruusalemmas väljendas Maas «meie siirast ja tõsist muret sellise sammu võimalike tagajärgede pärast».

Iisrael on väljendanud kavatsusi annekteerida Läänekalda asundusi ja Jordani jõe oru. Taolise ettepaneku tegi USA president Donald Trump ning kava esimesed sammud peaksid elluma 1. juulil, samal päeval, mil Saksamaa võtab üle Euroopa Liidu eesistujamaa roteeruva staatuse järgnevaks pooleks aastaks.

«Koos Euroopa Liiduga usume me, et anneksioon ei ole vastavuses rahvusvahelise õigusega,» ütles Maas ühispressikonverentsil oma Iisraeli kolleegi Gabi Ashkenaziga.

Maas kutsus annekteerimisplaani asemel naasma kahe riigi lahendust pooldava kava juurde ning taasalustama kõnelusi iisraellaste ja palestiinlaste vahel.

EL ei ole veel võtnud vastu ühtset otsust, kuidas reageerida, kui juudiriik jätkab oma anneksioonikavaga, välistatud ei ole ka sellisel juhul võimalikud sanktsioonid Iisraeli vastu.

«Ma ei pea palju ähvarduste tegemise poliitikast faasis, kus (Iisrael) ei ole ühtegi otsust veel vastu võtnud,» sõnas Maas.

Ashkenazi nimetas Trumpi algatust «tähtsaks verstapostiks» ja «paljutähendavaks võimaluseks».

«Kavaga liigutakse edasi vastutustundlikult, täielikus kooskõlastuses Ühendriikidega», säilitades Iisraeli olemasolevad ja tuleviku «rahulepped ning strateegilised huvid», sõnas ta.

Pärast kõnelusi Ashkenaziga kohtus Saksa välisminister Iisraeli valitsusjuhi Benjamin Netanyahu ja kaitseminister Benny Gantziga, kes sõlmisid maikuus uue ühtsusvalitsuse.

Iisraeli anneksioonikava on osa USA rahuplaanist, mille Trump avaldas jaanuaris. Sellega sillutatakse tee Palestiina riigi loomisse tulevikus.

Netanyahu büroo märkis kohtumise järel tehtud avalduses, et ükskõik milline realistlik plaan peaks arvestama Iisraeli asunduste reaalsusega ega toitma illusiooni, inimeste väljajuurimisest nende kodudest.

Trumpi ettepanekutes ei ole Palestiina Omavalitsuse peamisi nõudmisi, teiste hulgas pealinna määramist Ida-Jeruusalemma.

Palestiina Omavalitsus on Trumpi kava tagasi lükanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles