Pelosi kutsus Kapitooliumilt eemaldama konföderatsiooni kujusid (4)

Copy
USA esindajatekoja spiiker ja California osariigi demokraat Nancy Pelosi ning valgete politseinike käe läbi kinnipidamisel surnud mustanahalise George Floydi noorem vend Philonise Floyd käisid kolmapäeval kongressi õiguskomisjoni istungil, et arutada politseivägivalda ja rassilist diskrimineerimist.
USA esindajatekoja spiiker ja California osariigi demokraat Nancy Pelosi ning valgete politseinike käe läbi kinnipidamisel surnud mustanahalise George Floydi noorem vend Philonise Floyd käisid kolmapäeval kongressi õiguskomisjoni istungil, et arutada politseivägivalda ja rassilist diskrimineerimist. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi kutsus kolmapäeval Kapitooliumilt eemaldama 11 konföderatsiooni sõdurite või ametnike kuju, tegemist on järjekordse jõulise rassismivastase sammuga pärast seda, kui mustanahalise mehe surm valgete politseinike käe läbi tema kinnipidamisel vallandas üleriiklikud massimeeleavaldused.

«Mälestusmärgid meestele, kes propageerisid julmust ja barbaarsust oma puhtalt rassistlike eesmärkide saavutamise nimel, on groteskne solvang neile (Ameerika demokraatia ja vabaduse) ideaalidele,» kirjutas kongressi kõrgeim demokraat vastavale erakondadeülesele komisjonile.

«Nende kujud avaldavad austust vihale, mitte pärandile,» lisas Pelosi. «Need tuleb eemaldada.»

Osa kujudest, mis kujutavad mehi, kes juhtisid või võtsid osa Ühendriikidest lahkulöömise läbikukkunud katsest kodusõja ajal, seisavad väljapaistvates kohtades Kapitooliumil.

Nende seas on näiteks Ameerika Riikide Konföderatsiooni presidendi Jefferson Davise pronkskuju, aga ka konföderatsiooni asepresidendi Alexander Stephensi marmorkuju.

Nimetatud meestele esitati riigireetmise süüdistus Ühendriikide vastu, märkis Pelosi. Nende kujud on välja pandud Kapitooliumis Statuary Hallis, mis on üks populaarsemaid turistide ringkäikude peatuspaiku.

Korrus allpool on kindral Robert E. Lee kuju.

Pelosi tõi välja Stephensi laiduväärsed kommentaarid 1861. aasta kõnest, kus ta ütles, et konföderatsioon on rajatud «suurele tõele, et neeger ei ole võrdne valge mehega».

Pelosi kirjutas kirja raamatukogu ühendkomiteele, mida juhib vabariiklasest senaator ning asejuht on esindajatekoja demokraat.

Tegemist ei ole esimese korraga, kus Pelosi on samasisulist üleskutset väljendanud.

Pelosi kutsus 2017. aasta augustis toonast esindajatekoja spiikrit Paul Ryanit eemaldama kujud, vaid mõned päevad pärast seda, kui valgete ülemvõimu toetav kogunemine Charlottesville'is tõi kaasa ohvrid ning president Donald Trump väljendas end ebaselgelt valgete natsionalismi küsimuses.

Ameerika Riikide Konföderatsioon oli riik, mis eksisteeris Põhja-Ameerikas aastail 1861 kuni 1865 ning mille diagonaaliga ristiga puna-sini-valget lippu peetakse mitmel pool, peamiselt lõunaosariikides, senini au sees.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles