Amazon peatas USA politsei juurdepääsu oma näotuvastustehnoloogiale (2)

Copy
Mees maskiga, millel kirje "näotuvastus".
Mees maskiga, millel kirje "näotuvastus". Foto: AP/Scanpix

Jaekaubandus- ja tehnoloogiahiid Amazon teatas kolmapäeval, et peatas aastaks ajaks Ühendriikide politseile juurdepääsu oma näotuvastustehnoloogiale, kutsudes seadusandjaid reguleerima selle eetilise kasutuse reegleid.

Amazon langetas otsuse pärast korduvaid üleskutseid kriitikutelt ja rassilise õigluse eest võitlevatelt vabaühendustelt, kelle sõnul annab Amazoni pilvetehnoloogia politseile ja immigratsiooniametnikele tööriistad, mida on võimalik kasutada ebaõiglaselt inimeste tuvastamiseks vaid rassi põhjal.

«Kehtestame ühe aasta pikkuse moratooriumi politsei juurdepääsule Amazoni näotuvastustehnoloogiale,» teatas Seattle'is paikneva peakorteriga Amazon blogipostituses.

«Loodame, et see üheaastane moratoorium annab kongressile piisavalt aega, et rakendada vastavaid reegleid, ning me oleme valmis aitama, kui palutakse.»

Sel nädalal algatasid rassilise õigluse eest seisvad vabaühendused veebikampaania, kutsudes Amazoni katkestama kõik suhted nii politsei kui USA immigratsiooniametnikega.

Üleskutse võttis sihikule Amazoni veebipõhise näotuvastustehnoloogia «Rekognition» ning koduse turvateenuse jaoks kasutatavad valvekaamerad Ring.

«Amazon peab hindama oma struktuurset rolli mustade inimeste süsteemses rõhumises,» ütles vabaühenduse Meediaõiglus kampaaniastrateegiate direktor Myaisha Hayes.

Amazoni «valveimpeeriumi» on võimalik politseil kasutada inimeste jälgimiseks rassi alusel, mis muudab ettevõtte sellise ahistamissüüdistuse kohaselt kaasosaliseks, väitsid Meediaõiglus ja teised petitsioonile allakirjutanud.

Hetkel on selgusetu, millises ulatuses on politsei või immigratsiooniga seotud ametkonnad Rekognitionit kasutanud.

Amazon märkis, et organisatsioonid nagu kadunud inimesi ja väärkoheldud lapsi otsivad ühendused ja muud sarnased võivad kasutada Amazon Rekognition tehnoloogiat, millega aidata kaasa inimkaubanduse ohvriks langenud inimeste päästmisele ning kadunud laste nende perekondadega ühendamisele.

«Oleme toetanud mõtet, et valitsused peaksid rakendama tugevamaid regulatsioone, millega juhtida näotuvastustehnoloogia eetilist kasutust,» seisis Amazoni postituses.

«Viimastel päevadel näib kongress olevat valmis sellist väljakutset vastu võtma.»

Amazoni aktsionärid seisid mullu vastu näotuvastustehnoloogia müümisele valitsustele ning kutsusid uurima lähemalt, kuidas selline tehnoloogia võib ohustada inimeste eraelu või kodanikuõigusi.

Tehnoloogiaettevõte IBM teatas sel nädalal, et ei müü enam üldkasutatavateks eesmärkideks näotuvastuse tarkvara ning seisab vastu taolise tehnoloogia kasutamisele rassilise profileerimise või massilise jälgimistegevuse eesmärgil.

Sajandivanune tehnoloogiafirma kutsus võtma kasutusele üleriiklikud vastutusrikkad standardid, kuidas politsei peaks kasutama näotuvastussüsteeme.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles