Peaminister: Austraaliat Hiina majandusähvardused ei hirmuta

Copy
Austraalia peaminister Scott Morrison.
Austraalia peaminister Scott Morrison. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

Austraalia teatas täna, et teda ei hirmuta Hiina majandusliku väljapressimise katsed, pärast Hiina ähvardust piirata Hiina turistide ja tudengite voogu Austraaliasse.

Peking on hiinlasi Austraalisse reisimise eest hoiatanud, tuues põhjuseks koroonaviiruse pandeemia taustal kerkinud mure Aasia päritolu inimeste vastaste vihakuritegude pärast.

Tegu on kõige hiljutisema süüdistusega pikalt podisenud diplomaatises tülis Austraalia ja selle suurima kaubanduspartneri vahel.

Peaminister Scott Morrisoni sõnul on väited hiinlaste vastasest rassismist lollus.

«See on naeruväärne süüdistus ja me tõrjume seda,» ütles ta raadiousutluses. «Meil on Hiinaga oluline kaubanduspartnerlus ja me tahaks näha selle jätkumist.»

Ta hoiatas, et tema valitsust ei saa ähvardustega hirmutada ning oma väärtusi vastusena väljapressimisele välja ei vahetata, sõltumata sellest, kes selle taga on.

Uus-Lõuna-Walesi diskrimineerimisevastase komisjoni andmeil on pandeemia ajal rassism asiaatide vastu kasvanud.

Kahe riigi vahelised pinged on viimastel aastatel järkjärgult kasvanud, kuna Canberra üritab seista vastu Pekingi katsetele suurendada oma mõjuvõimu nii Austraalias kui mujal Vaikse ookeani regioonis.

Hiljuti vihastas Pekingit Canberra üleskutse korraldada rahvusvaheline juurdlus selgitamaks välja koroonaviiruse päritolu ja kuidas Hiina haiguspuhanguga tegeles.

Hiina on alates sellest võtnud samme kaubanduse piiramiseks Austraaliaga, nende seas katsed heidutada Hiina reisijaid, kes moodustavad Austraalias suurima osa välisturistidest ja välistudengitest.

Pekingi reisihoiatuse tegelik mõju selgub aga alles siis kui Austraalia oma viiruse tõttu suletud piirid taasavab.

Austraalia üleskutse järel ähvardas Hiina suursaadik Canberrat ka Austraalia tarbekaupade boikottimisega. Hiljem keelati nelja Austraalia veiseliha eksportija toodangu import ja kehtestati 80-protsendine toll Austraalia odrale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles