Austraalia peaminister nõuab rassismivastaste protestijate karistamist

Copy
Austraalia rassismivastased meeleavaldajad aborigeenide lippudega, protestimas teiste seas ka põlisasukate diskrimineerimise vastu.
Austraalia rassismivastased meeleavaldajad aborigeenide lippudega, protestimas teiste seas ka põlisasukate diskrimineerimise vastu. Foto: ZUMAPRESS / ScanPix

Rassismivastaseid meeleavaldajaid tuleb koroonapiirangute eiramise eest karistada, ütles täna Austraalia peaminister.

Konservatiivist peaminister Scott Morrison vihastas liikumist Black Lives Matter (Mustad elud loevad) ka väitega, et Austraalias ei ole orjapidamist kunagi olnud.

Kümned tuhanded austraallased on avaldanud sel nädalal meelt süsteemse rassismi vastu kodumaal ja USA-s. Proteste kavatsetakse jätkata.

Massimeeleavalduste vastased nõuavad nende keelustamist tervishoiu huvides, mis aga on vallandanud vaidlused sõnavabaduse ja riigi koloniaalmineviku üle.

Morrisoni sõnul rikuvad protestijad sotsiaalse distantseerumise reegleid ja takistavad tühistamast piiranguid, mis omakorda kahjustab majandust.

Peaminister vastas raadiousutluses jaatavalt küsimusele, kas protestijaid tuleks karistada. «Minu arvates tuleks,» ütles ta.

«Minu arvates näitavad inimesed, kes tahavad sellega nädalavahetusel jätkata, üles lugupidamatust kaasaustraallaste vastu,» ütles Morrison.

Victoria osariigi teatel andis üks Melbourne'i meeleavaldaja positiivse koroonaproovi.

Black Lives Matter liikumine on leidnud Austraalias laialdast vastukaja, sest ka seal ollakse kimpus rassistliku minevikupärandiga.

Morrison ülistas usutluses Briti maadeavastajat kapten James Cooki ja väitis, et Austraalias ei ole orjust olnud. 

Väitega ei ole nõus ajaloolased ega aktivistid, kes osutavad tõenditele põliselanikest ja tuhandetest Vaikse ookeani saartelt toodud orjadest, kes pandi Austraalia suhkrurookasvatustes tööle.

Austraalia vanglates on aborigeenid tugevalt üleesindatud ja viimastel kümnenditel on vahi all surnud üle 400 põliselaniku.

Morrison ei täpsustanud, kuidas tuleks protestijaid karistada. Ametivõimud on hoiatanud, et avalike kogunemiste keelu rikkujaid ootab vähemalt rahatrahv.

Austraalias on koroonaviiruse levik väike ja viimastel päevadel on tuvastatud vaid üksikuid nakkusjuhtumeid.

Restoranid, baarid ja koolid on taas avatud ning ka spordivõistlusi on hakatud läbi viima. Ranged distantsireeglid kehtivad aga endiselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles