Norilski linnapea sai kütuselekke pärast kaela hooletuse süüdistuse

Copy
Vene päästetöötaja Norilski soojuselektrijaama lekke puhastustöödel.
Vene päästetöötaja Norilski soojuselektrijaama lekke puhastustöödel. Foto: TASS / Scanpix

Norilski linnapeale Rinat Ahmetšinile esitati suure keskkonnareostuse põhjustanud soojuselektrijaama mahuti lekke uurimise käigus hooletuse süüdistus, teatas juurdluskomitee ametlik esindaja Svetlana Petrenko.

«Norilski linnapea Ahmetšini kohta algatati hooletuse kriminaalasi, Kuritegu seisnes oma ametikohustuste täitmata jätmises tekkinud erakorralises olukorras, mille tekitas naftatoodete leke,» ütles Petrenko neljapäeval Interfaxile, märkides, et süüdistus on Ahmetšinile üle antud. 

«Uurimise käigus tuvastati, et Ahmetšin, kes teadis mahutist lekkinud kütuse hulka, ei rakendanud  eriolukorrale kohaseid meetmeid õnnetuse tagajärgede likvideerimiseks,» ütles Petrenko. «Muu hulgas ei koordineerinud ta Norilski tsiviilkaitse ja erilolukordade valitsuse tööd ega taganud kohaliku omavalitsuse organite ja ametikandjate koostööd, korraldanud keskkonnaseiret ega ennustanud olukorra arengut ja tagajärgi tema juhitavas munitsipaalmoodustises.» 

Vene uurijad pidasid kolmapäeval kinni juba elektrijaama kolm töötajat, elektrijaama direktori Pavel Smirnovi, samuti kaks inseneri, keda kahtlustatakse keskkonnakaitse reeglite rikkumises. Süüdimõistmise korral ähvardab neid kuni viis aastat vangistust. 

Komitee teatel vajas mahuti 2018. aastal ulatuslikku renoveerimist, kuid kahtlusalused jätkasid selle kasutamist ohutusnõudeid eirates. 

29. mail ei pidanud Norilski linna 3. soojuselektrijaama kütusemahuti kandekonstruktsioonid vastu, mahuti purunes ja 15 000 tonni diiselkütust valgus lähedalasuvasse Ambarnaja ja Daldõkani jõkke. 6000 tonni kütust imbus pinnasesse.

Vene president Vladimir Putin kuulutas katastroofi tagajärgede likvideerimiseks välja riikliku eriolukorra.

Nornikeli juht Vladimir Potanin ütles president Vladimir Putinile, et ettevõte maksab puhastustööde eest, mis läheb hinnanguliselt maksma 146 miljonit dollarit. 

Tagasi üles