Norra mošeetulistaja mõisteti 21 aastaks vangi

Copy
Norra mošeetulistaja Philip Manshaus viimasel kohtuistungil, kus ta 21-aastaks vangi mõisteti.
Norra mošeetulistaja Philip Manshaus viimasel kohtuistungil, kus ta 21-aastaks vangi mõisteti. Foto: AP/Scanpix

Norra kohus mõistis poolõe tapnud ja seejärel Oslo lähedal asuvas mošees tule avanud mehe täna süüdi ja määras talle 21-aastase vanglakaristuse – pikima, mis Norra seadustega võimalik.

Kohtualune Philip Manshaus ei tunnistanud end tapmises ega terrorismis süüdi, vaid avaldas kahetsust, et ei suutnud rohkem kurja teha.

Süüdistaja Johan Øverberg leidis, et Manshaus on äärmiselt ohtlik inimene, ja nõudis talle kõrgeimat karistusmäära.

Manshaus tappis eelmise aasta 10. augustil oma hiina päritolu 17-aastase poolõe Johanne Zhangjia Ihle-Hanseni, tulistades teda nende Oslo Bærumi eeslinna kodus jahipüssist neli korda: kolm lasku pähe ja ühe rindu.

Pärast seda sõitis ta kodu lähedal asuvasse mošeesse, kus kolm meest tegid ettevalmistusi Eid al-Adha pidustusteks. Tal oli peas videokaameraga kiiver ja seljas kuulikindel vest.

Manshaus tulistas neli lasku klaasukse pihta, kuid siis sai mošees viibinud 65-aastane Muhammad Rafiq temast jagu. Tekkinud rüseluses kõlas veel kaks lasku, aga keegi pihta ei saanud.

Oslo ringkonnakohtu kohtunik Annika Lindström ütles, et Manshaus tahtis tappa nii palju moslemeid kui võimalik ja mošee põlema panna.

Manshaus uskus, et Euroopat ründavad temast erineva etnilise päritoluga inimesed ja et valge rass on väljasuremise äärel, ütles kohtunik.

Lindströmi sõnul väitis Manshaus, et toimis enesekaitseks vaenlase vastu.

Kohtu eesistuja ütles, et Manshaus sai indu 2019. aasta Uus-Meremaa tulistamisest, mille tulemusena sai kahes mošees surma 51 inimest, ja sama aasta El Paso tulistamisest Texases, kus ründaja võttis sihikule hispaaniakeelsed elanikud ja tappis vähemalt 22 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles