EL-i ja Suurbritannia liidrid arutavad kaubandussuhteid

BNS
Copy
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: ANDREW PARSONS/AFP/Scanpix Baltics

Euroopa Liidu liidrid ja Suurbritannia peaminister Boris Johnson leppisid neljapäeval kokku jätkata järgmisel nädalal kõnelusi Brxiti-järgsete kaubandussuhete arutamisel tehtud edusammude üle.

BRÜSSEL, 11. juuni, AFP-STT-BNS - Euroopa Liidu liidrid ja Suurbritannia peaminister Boris Johnson leppisid neljapäeval kokku jätkata järgmisel nädalal kõnelusi Brxiti-järgsete kaubandussuhete arutamisel tehtud edusammude üle.

«Pärast kõnet Boris Johnsoniga nõustus Euroopa Liit korraldama kõrgetasemelise videokonverentsi 15. juuni pärastlõunal koos Ursula von der Leyeni ja David Sassoliga,» kirjutas Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Charles Michel suhtlusvõrgustikus Twitter.

Prantsusmaa teatas neljapäeval, et Suurbritannia ja Euroopa Liidu Brexiti-järgsete kaubanduskõnelustega on raske nelja kuuga lõpule jõuda, mistõttu ei saa välistada leppeta stsenaariumi.

EL-i pealäbirääkija Michel Barnier on öelnud, et kõnelused tuleb lõpetada hiljemalt oktoobri lõpuks, mida «tundub objektiivselt raske saavutada», ütles Prantsuse Euroopa asjade minister Amélie de Montchalin.

«Me peame hakkama kohe valmistuma kõigiks stsenaariumideks, ja eriti kaubandusleppe puudumiseks,» hoiatas ta.

Barnier ütles eelmisel reedel, et Briti ja EL-i läbirääkijad ei ole kõnelustel olulist edu saavutanud, ning süüdistas Londonit, et too ei austa «lahutustingimusi».

Barnier sõnul peab kokkulepe olema valmis 31. oktoobriks, et see saaks enne aasta lõppu ratifitseeritud. Sest vastasel juhul lahkub Suurbritannia EL-i ühisturult ja tolliliidust kaubandusleppeta.

31. jaanuaril EL-ist lahkunud Suurbritannial tuleb pärast 11-kuist üleminekuperioodi lahkuda 31. detsembril ühisturult ja tolliliidust.

Saksamaa on soovitanud Suurbritannial Brexiti kaubanduskõnelustel järele anda, et aidata need välja ummikust, mille on tinginud mõlema poole klammerdumine oma nõudmiste külge.

Saksa suursaadik Euroopa Liidu juures Michael Clauss ütles, et kokkulepe on võimalik, aga et see aasta lõpuks saavutada, peab London ilmutama realistlikumat suhtumist.

Suurbritannial ei ole võimalik säilitada täielik sõltumatus ja samal ajal täielik juurdepääs EL-i siseturule, hoiatas ta mõttekojas Euroopa Poliitikakeskus.

EL ja Ühendkuningriik alustasid neljandat kõnelusvooru tulevaste suhete üle pärast ÜK lahkumist ühendusst 31. jaanuaril. Aasta lõpuni kehtib üleminekuperiood, mil saavad ÜK-l osaks veel kõik EL-i liikmesusega kaasnevad hüved.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles