Põhja-Korea ja USA suhete parandamise võimalus on mööda lastud

Copy
Õhupallide külge kinnitatud lendlehed.
Õhupallide külge kinnitatud lendlehed. Foto: KIM HONG-JI/REUTERS

Pyongyangi ja Washingtoni suhete parandamise võimalus on mööda lastud ja kaks aastat pärast Kim Jong-uni ja Donald Trumpi tippkohtumist asendunud pigem nende pideva halvenemisega, teatas reedel Põhja-Korea välisministeerium.

Riikliku uudisteagentuuri KCNA vahendatud välisminister Ri Son-gwoni avalduses tõdetakse, et kuigi mõlema riigi rahvad soovivad rahu, siis on Washington suhete halvenemise nimel lausa põrgulikult pingutanud.

«Kahe riigi suhete parandamise lootus, mis oli kaks aastat tagasi rahvusvahelise tähelepanu keskpunktis, on nüüd tagaplaanile jäänud ja suhteid iseloomustab pidev spiraalne halvenemine,» sõnas minister.

USA kritiseeris teisipäeval Põhja-Koread sideliinide katkestamise eest Lõuna-Koreaga ja palus Pyongyangil läbirääkimistelaua taha naasta.

«USA on alati toetanud edasiminekut Põhja- ja Lõuna-Korea suhetes ning oleme Põhja-Korea hiljutistes sammudes pettunud,» ütles Ühendriikide välisministeeriumi kõneisik.

«Kutsume Korea Rahvademokraatlikku Vabariiki üles naasma diplomaatia ja koostöö juurde,» ütles ta Põhja-Korea ametlikku nime kasutades.

 Lõuna-Korea teatas kolmapäeval, et rakendab õiguslikke meetmeid kahe ülejooksikute rühma vastu, kes läkitavad üle piiri Põhja-Koreasse Pyongyangi-vastaseid lendlehti.

Põhja-Korea ähvardas eelmisel nädalal sulgeda alaliselt kontaktbüroo Soulis ja lõpetada 2018. aastal Lõuna-Koreaga saavutatud sõjalise kokkuleppe pingete vähendamiseks. 

Teisipäeval teatati otsusest katkestada kõik sõjaväelised ja poliitilised sideliinid «vaenlase Lõuna-Koreaga».

Harilikult õhupallide külge kinnitatud või pudelipostiga saadetavad lendlehed süüdistavad Põhja-Korea liidrit Kim Jong-uni inimõiguste rikkumistes ja tuumaambitsioonides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles