USA väljendas pettumust konsulaaditöötaja vangistamise pärast Türgis

Copy
Fethullah Gülen oma kodus Saylorsburgis.
Fethullah Gülen oma kodus Saylorsburgis. Foto: THOMAS URBAIN/AFP

USA väljendas neljapäeval sügavat pettumust Türgi kohtuotsuse suhtes, millega Ühendriikide konsulaadi türklasest töötajale määrati peaaegu üheksa aasta pikkune vanglakaristus, edastas teiste seas riiklik uudisteagentuur Anadolu.

Istanbuli konsulaadi töötaja mõisteti süüdi relvastatud terroriorganisatsiooni toetamises. 

«USA ametnikud jälgisid Metin Topuzi protsessi kõiki istungeid ja me oleme tänases otsuses väga pettunud,» teatas saatkond Twitteris. 

«Me ei ole näinud mingeid tõsiseltvõetavaid asitõendeid, mis kinnitaksid seda süüdimõistvat otsust ja me loodame, et see kiiresti tühistatakse,» lisati.

Türgi kodanik Metin Topuz, kes töötas Istanbulis USA uimastijärelevalveameti (DEA) kontaktametnikuna, peeti kinni 2017. aastal ja neljapäeval määrati talle kaheksa aasta ja üheksa kuu pikkune vanglakaristus.

Teda süüdistatakse sidemetes politseiniku ja prokuröriga, keda seostatakse USAs elava mõjuvõimsa vaimuliku Fethullah Güleniga. Türgi valitsus peab Güleni vastutavaks 2016. aasta ebaõnnestunud riigipöördekatse eest. 

Istanbuli prokurörid väljastasid eelmisel nädalal määrused veel 118 sõjaväelase vahistamiseks nende väidetavate sidemete tõttu islamivaimuliku Güleniga.

Riigipöördekatsest alates on vahistatud umbes 77 000 inimest ning veel umbes 130 000 inimest, kaasa arvatud sõjaväelasi, on Güleni võrgustiku lammutamise käigus riigi teenistusest vabastatud.

Gülen, kes viibib USAs vabatahtlikus eksiilis alates 1999 aastast, eitab oma seotust riigipöördekatsega, milles sai surma umbes 250 ja vigastada 2000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles