USA vabastas Ukrainale mõeldud sõjalise abi (1)

Postimees
Copy
Ukraina sõdur Zaitseves.
Ukraina sõdur Zaitseves. Foto: Gleb Garanich/Reuters/Scanpix

Ameerika Ühendriigid vabastasid Ukrainale mõeldud 250 miljoni dollari suuruse sõjalise abipaketi pärast seda, kui see eelmisel aastal külmutati.

Pentagon teatas, et 250 miljonit dollarit suunatakse väljaõppesse, varustusse ja nõuandvasse tegevusse, et toetada Ukraina võimekust end tõhusamalt Vene agressiooni vastu kaitsta, vahendab RFE/RL.

USA kaitseministeerium lisas avalduses, et sõjaline abi kinnitab pikaajalist kaitsesuhet Ameerika Ühendriikide ja Ukraina vahel, märkides ühtlasi, et riik on kriitilise tähtsusega eesliinipartner strateegilises võitluses Venemaaga.

Ühendriikide abi täiendab NATO kaitsepaketti Kiievile. Pentagoni sõnul on abi vabastamine seotud Ukraina sõjaväes vajalike reformide elluviimisega.

Pentagoni hinnangul on Ukraina astunud viimase aasta jooksul märkimisväärseid samme sõjaväes tsiviilkontrolli parandamisel, reformide teostamisel ja korruptsiooni vähendamisel.

Ühendriigid ja teised lääneliitlased on laiendanud toetust Ukraina sõjaväele pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal.

Pentagon lisas avalduses, et USA kutsub kõiki liitlasi üles suurendama oma toetust Ukraina julgeolekule ja riigikaitsele.

Eelmisel aastal külmutas president Donald Trump sadade miljonite dollarite väärtuses sõjalist abi Ukrainale ja soovis, et Kiiev uuriks tema presidendivalimiste rivaali Joe Bideni väidetavaid korruptiivseid sidemeid Ukrainas.

Demokraatliku Partei sõnul üritas Trump kaitseabi kasutada omakasu eesmärgil ja sellest juhtumist sai Trumpi tagandamisprotsessis võtmetähtusega seik, mille tõttu Trumpi süüdistati võimu väärkasutamises ja hiljem Kongressi töö takistamises. Trump mõisteti aasta alguses senati poolt õigeks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles