Belgia protestijad ründavad koloniaalminevikuga seotud skulptuure (8)

Copy
Endise Belgia kuninga Léopold II monument Brüsselis 11. juuni 2020.
Endise Belgia kuninga Léopold II monument Brüsselis 11. juuni 2020. Foto: Reuters / Scanpix

Belgias hoogustus reedel koloniaalmineviku sümbolite vastu suunatud protestilaine, rassismivastased ründasid Kongo iseseisvuspäeval vähemalt kahte kuninglikku kuju.

Julm ekspluateerimine Belgia endistes Kesk-Aafrika kolooniates on olnud juba ammust aega tundlik teema, USA-st levima hakanud rassismivastaste meeleavalduste laine on selle taas päevakorda tõstnud.

Reedel sai oma osa Belgia kuninglik perekond, kuna üks prints asus kaitsma oma esiisa Léopold II, kelle eraomandiks tunnistati 19. sajandi lõpus Kongo Vaba Riik, kus tapeti genotsiidi käigus 3-10 miljonit inimest.

Ajaloolaste hinnangul tapeti, sandistati või suri tänase Kongo Demokraatliku Vabriigi aladel Léopold II kummiistandustes töötades haigustesse miljoneid aafriklasi.

Viimastel nädalatel on rassismivastastes meeleavaldustes lõhutud ja ära soditud mitu 1865.-1909. aastani valitsenud kuninga kuju.

Mõned asutused on kujud rahva viha eest kõrvale toimetanud.

Praeguse belglaste kuninga Philippe I noorem vend prints Laurent asus usutluses meediagrupile SudPresse esiisa kaitsma. 

«Paljud inimesed töötasid Léopold II heaks ja panid toime kuritegusid, aga see ei tähenda, et Léopold II neid toime pani,» ütles ta.

«Ta ei käinud kunagi Kongos, nii et ma ei saa aru, kuidas sai ta sealsetele inimestele häda teha.»

Kuningapalee ei ole Laurent'i sekkumist kommenteerinud. Üks perekonnale lähedane allikas ütles AFP-le, et palee vaeb oma positsiooni selles keerulises küsimuses.

Belgia sadamalinn Antwerpen võttis teisipäeval maha kuningas Léopold II monumendi, mida rassismivastased meeleavaldajad värviga sodisid.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles