Johnson: ekstremistid on Briti protestid kaaperdanud

Copy
Briti peaminister Boris Johnson.
Briti peaminister Boris Johnson. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson hoiatas täna, et ekstremistid on kaaperdanud rassismivastased protestid ning ründavad monumente, et minevikku tsenseerida.

«On selge, et kahjuks on ekstremistid protestid vägivalla eesmärgil kaaperdanud,» ütles Johnson Twitteris.

Peaministri sõnul on parlamendihoone ees seisva Winston Churchilli kuju sihikulevõtmine absurdne ja häbiväärne.

Politsei on Londoni kuulsamad monumendid nädalavahetuseks kavandatud meeleavalduste eel valve alla võtnud.

Churchilli kuju soditi eelmisel nädalavahetusel USA-st alguse saanud Black Lives Matter protestide ajal, mille vallandas mustanahalise George Floydi tapmine 25. mail Minnesotas vahistamise käigus.

Soditud Winston Churchilli kuju.
Soditud Winston Churchilli kuju. Foto: DYLAN MARTINEZ/REUTERS/SCANPIX

«Winston Churchilli kuju parlamendiväljakul on pidev meeldetuletus tema saavutustest riigi – ja kogu Euroopa – päästmisel fašistliku ja rassistliku türannia käest,» ütles Johnson.

Politseinikud valvavad Churchilli monumenti, millele ehitati reedel kast ümber.
Politseinikud valvavad Churchilli monumenti, millele ehitati reedel kast ümber. Foto: Dominic Lipinski/PA/Scanpix Baltics

«Jah, ta väljendas mõnikord arvamusi, mis olid ja on täna meile vastuvõetamatud, aga ta oli kangelane ja on oma mälestussamba igati ära teeninud,» lisas valitsusjuht.

Protestijad süüdistavad Churchilli poliitikas, mille tõttu surid 1943. aastal India Bengali osariigis miljonid inimesed nälga.

«Me ei tohi üritada oma minevikku toimetada ega tsenseerida. Me ei saa teha nägu, et ajalugu oli teistsugune,» kirjutas Johnson. «Kujud meie linnades panid üles eelmised põlvkonnad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles