Amnesty nõuab EL-ilt Horvaatia põgenikevastase vägivalla uurimist

Copy
Horvaatiasse suunduda kavatsevad migrandid Bosnia ja Hertsegoviinas, Tuzlas.
Horvaatiasse suunduda kavatsevad migrandid Bosnia ja Hertsegoviinas, Tuzlas. Foto: PA/Scanpix

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International süüdistab Euroopa Liitu Horvaatia politsei põgenikevastasele vägivallale läbi sõrmede vaatamises ja nõuab, et ühendus väärkohtlemist uuriks.

Igal aastal liiguvad tuhanded Aasiast, Lähis-Idast ja Aafrikast pärit migrandid läbi Balkani, et jõuda Euroopa Liidu liikesriiki Horvaatiasse ja sealtkaudu Lääne-Euroopasse.

Enamikul läheb reis korda, aga eelmisel aastal sulges Horvaatia piiripolitsei tee mitmel tuhandel inimesel, kes nüüd on naaberriigi Bosnia migratsioonikeskustes.

Amnesty International juhtis neljapäeva õhtul tähelepanu vahejuhtumile mai lõpus Bosnia piiri lähedal.

Organisatsiooni sõnul sidus Horvaatia politsei 16 ebaseaduslikult riiki sisenenud Pakistani ja Afganistani asüülitaotlejat kinni, neid peksti jõhkralt ja piinati.

Politseinikud määrisid põgenike alandamiseks nende verised pead toiduga kokku, lisas Amnesty.

Bosnia arstide ja mõne migrandi enda jutu järgi peksti neid metallkangide, nuiade ja püstolitega ning saadeti seejärel Bosniasse tagasi.

«EL ei tohi vaikida ja eirata teadlikult Horvaatia politsei vägivalda ja kuritarvitusi riigi välispiiril.» ütles Amnesty. 

«Nende vaikimine lubab, isegi julgustab väärtegude toimepanijaid jätkata oma tegevust tagajärgi kartmata,» lisas organisatsioon ja nõudis Brüsselilt «kohutava politseivägivalla» uurimist.

Horvaatia siseministeerium lükkas Amnesty süüdistused tagasi, öeldes, et 28. mail, mil väidetav intsident aset leidis, tekkis Bosnias migrantide vahel kaklus, milles sai kaks neis surma ja üks vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles