Skvernelis: Poola ja Leedu tahavad USA sõdurite jäämist

BNS
Copy
USA sõdurid Poolas NATO õppustel Saber Strike 16. juuni 2017.
USA sõdurid Poolas NATO õppustel Saber Strike 16. juuni 2017. Foto: AFP / Scanpix

Leedul ja Poolal on ühine huvi saavutada USA sõjaväelaste jäämine piirkonda pärast seda, kui USA teatas Saksamaal asuva väerühma vähendamisest, ütles Leedu peaminister Saulius Skvernelis reedel. 

Pärast kohtumist Poola valitsusjuhi Mateusz Morawieckiga Kalvarija-Budziska piiripunktis ütles ta, et seda küsimust arutati nelja silma all ja ta ei saa selle üksikasju avaldada. Skvernelise sõnul on USA sõjaväelased piirkonnas vajalikud eelkõige Suwałki koridori turvamiseks.

«Ma ei tahaks praegu, kaamerate ees, need on üsna õrnad küsimused. Ootus on ühene: mida rohkem USA sõjaveälasi siin piirkonnas, olgu need Baltimaad või  Poola, on, seda parem, eriti kui jutt on Suwałki koridorist. Me kõik mõistame, et see on meie julgeoleku otsene, vahetu kindlustamine,» sõnas peaminister.

«Poola tegevus USA sõjaväebaasi saamiseks vastab ka meie huvidele,» lisas Skvernelis.

Tema sõnul on julgeolekuküsimustes tähtis ka Euroopa rööpalaiusega raudtee Rail Baltica projekt, mis tagaks liitlase kohase laiali paigutuse.

Pärast seda, kui USA teatas Saksa väerühma vähendamisest, avaldas Poola valitsus lootust, et selle alale paigutatakse rohkem USA sõjaväelasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles