Itaalia prokurörid kuulasid valitsusjuhi üle seoses koroonakriisiga

Copy
Itaalia peaminister Giuseppe Conte pressikonverentsil 11. juuni 2020.
Itaalia peaminister Giuseppe Conte pressikonverentsil 11. juuni 2020. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia prokurörid kuulasid reedel üle Itaalia peaministri Giuseppe Conte seoses koroonaviiruse kriisi ajal astutud sammudega, kinnitas valitsusjuhi kantselei. 

Lombardia maakonnas asuva Bergamo prokurörid uurivad, miks nakatunud linnu kriisi varasemas faasis «punasteks tsoonideks» ei kuulutatud. Lombardia oli Itaalia viirusest enim räsitud piirkond.

Itaalia on üks COVID-19 nakkuste ja surmade poolest üks ohvriterohkemaid riike maailmas, kokku registreeriti riigis 34 000 koroonasurma, neist enamik riigi põhjaosas.

Peaprokurör Maria Cristina Rota ja tema meeskond üritavad mõista, miks Bergamo maakonnas asuvates Nembro ja Alzano linnades ei kehtestatud liikumispiiranguid tervishoiukriisi algusfaasis.

Tervishoiueksperdid on öelnud, et kui piirkond oleks karantiini pandud, oleks säästetud palju inimelusid.

Prokuratuuri meeskond kohtus juba Lombardia kõrgemate ametnikega, kes ütlesid, et piirkondade sulgemise otsused langetab Rooma.

Peaminister Conte vastas, et regioonidel oli täielik õigus otsustada teatud piirkondade sulgemise üle, kus viirus veebruari lõpul ja märtsis levima hakkas.

«Kui Lombardia oleks tahtnud, oleksid nad võinud muuta Alzano ja Nembro punasteks tsoonideks,» ütles ta.

Esimene linn, mis Itaalias karantiini pandi, oli Codogno, kus karantiin algas 21 veebruaril, mõned tunnid enne Nembrot ja Alzanot.

Seejärel suleti ka üheksa Codogno ümbruses asuvat linna, enne kogu Lombardia maakonna sulgemist, lisaks suleti 8. märtsil 14 provintsi naabermaakondades Venetos, Piedmontes ja Emilia Romagnas.

Conte kehtestas üleriikliku karantiini 10. märtsil.

Neljapäeval ütles Conte, et tervitab Bergamo algatatud uurimist ja pole «üldse mures».

«Jagan järjekindlalt kõiki fakte, mida tean,» lausus ta.

«Kõik uurimised on teretulnud. Kodanikel on õigus teada ja meil on õigus vastata.»

Reedel kuulasid Bergamo prokurörid üle ka Itaalia tervishoiuministri Roberto Speranza ning siseministri Luciana Lamorgese.

Lisaks Rota juhitud uurimisele esitasid 50 Bergamo provintsi koroonaviiruse ohvri perekonnad kolmapäeval eraldi kaebuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles