Hollandi islamistlik rakuke plaanis rünnata Gay Pride paraadi (2)

Copy
Geiparaad Indias.
Geiparaad Indias. Foto: Dipa Chakraborty/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Hollandi islamistlik rakukene plaanis rünnakut Amsterdami kuulsale Gay Pride paraadile ning teistele sihtmärkidele, selgus reedel toimunud kohtuistungil.

Sel nädalal algas Rotterdamis kohtuistung kaks aastat tagasi vahistatud rühmituse kuue liikme üle. See on üks suurimaid taolisi kohtuasju Hollandis.

Kohtunik luges ette rühmitusse infiltreerunud politseitöötaja tunnistuse, kes kinnitas, et rühmituse juht, keda teatakse vaid nime all Hardi N., plaanis rünnata 2018. aastal toimunud geiparaadi.

Hardi N. ütles politseitöötajale, et nägi unes, kuidas prohvet Muhamed käskis tal korraldada rünnak ning et ta vajas abi inimestelt, kes tunnevad relvi.

Kahtlusalune plaanis rünnata ka sõjaväebaasi, et tulistada sörkjooksu tegevaid sõdureid, lisaks ka ööklubi, teatas uudistekanal NOS.

Kohtule näidati salaja filmitud materjali, kus mehed tegelesid ühes suvemajas püstolite ja Kalašnikovi automaatidega ning nende dramaatilist kinnipidamist terrorismivastase politseiüksuse poolt.

Hardi N mõisteti aastal 2014 süüdi Süüriasse sõidu kavandamises, et ühineda islamistliku rühmitusega Jabhat al-Nusra, kuid lasti pärast lühendatud karistusaega vabadusse.

Käesoleva kohtuistungi ajal tunnistas ta, et evib "radikaalset maailmavaadet", kuid eitas kuulumist ühessegi terroristlikusse rühmitusse või soovi sooritada terroriakti, teatas Hollandi ajakirjandus.

Holland on näinud tervet rida terrorirünnakuid ja -vandenõusid, kuigi siiani mitte sellises mastaabis, võrreldes mõne teise Lääne-Euroopa riigiga.

Holland oli maailma esimene riik, kus aastal 2001 legaliseeriti homoabielud ning Amsterdamis toimub iga-aastane geiparaad, mis meelitab kohale kümneid tuhandeid külalisi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles