Trump: kägistamisvõtte kontseptsioon näib süütu ja täiuslik (4)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: SIPA/Scanpix

Kägistamisvõtte kontseptsioon näib süütu ja täiuslik, kommenteeris USA president Donald Trump eile Fox Newsile mitme linna ja osariigi plaani kägistamisvõte keelata.

Trumpi hinnangul tuleb võtte kasutamisel olla siiski ettevaatlik. Ta tõdes, et üldiselt on hea, kui selle kasutamine lõpetatakse. 

Paljudes Ühendriikide linnades on viimasel ajal püütud keelata kägistamisvõtte kasutamine politseitöös. Selle taustal on meeleavaldajate nõudmised politseivägivalla ja süsteemse rassismi väljajuurimiseks. 

USAs ja mujalgi maailmas vallandusid protestid, kui mustanahaline George Floyd sai kolme nädala eest surma kinnipidamisel Minneapolises. Valge politseinik surus talle ligi üheksa minuti vältel põlvega kaelale ja nüüd süüdistatakse endist korrakaitsjat teise astme mõrvas. 

Trump märkis Fox Newsile, et politsei peaks vältima võtte kasutamist, kuid nimetas siiski erandlikke olukordi, kus selle kasutamine võiks olla võimalik. 

«Mulle ei meeldi kägistamisvõtted,» lausus Trump usutluses. «Kuid mõnikord, kui sa kellegagi kakled, on see keeruline,» jätkas ta. 

Tema hinnangul mõjutab kägistamisvõtte lubatavust muu hulgas see, kas kaklus käib üks-ühe vastu või osaleb selles rohkem inimesi. President rõhutas, et asi on jõus, millega sa seda rakendad. 

Trump esitas ka küsimuse, mida teha siis, kui keerulises situatsioonis saad kellegi kägistamisvõttesse.

«Mida sa nüüd kavatsed teha? Lasta lahti ja öelda: »Oi, alustame otsast peale«?» arutles president. 

Kägistamisvõtted keelati viimati New Yorgis, kus kuberner Andrew Cuomo allkirjastas korralduse, mis keelas selle kasutamise kogu osariigis. 

Valdav osa meeleavaldustest on olnud rahumeelsed. Protestidel on nõutud muu hulgas süsteemse rassismi ja politseivägivalla lõpetamist. 

Osa meeleavaldusi on aga paraku nii New Yorgis kui teistes linnades üle kasvanud rüüstamiseks ja vägivallaks. Kolme politseiautode pihta süütepudeleid loopinud protestijale on esitatud mitu süüdistust. Süüdimõistmise korral ähvardab neid kuni eluaegne vanglakaristus.

Trump kirjutas reedel Twitteris, et lükkab päeva võrra edasi 19. juuniks kavandatud kampaaniaürituse Oklahomas.

Ürituse läbiviimine Oklahomas Tulsas on tekitanud ulatuslike rassismivastaste meeleavalduste jätkudes tuliseid vaidlusi. Tulsas tappis rühm valgeid 1921. aastal sadu afroameeriklasi. 

Trumpi kampaaniaüritus pidi algselt toimuma 19. juunil, kui tähistati orjanduse lõppemist. 

California demokraadist senaator Kamala Harris kritiseeris seda valgete ülevõimu tervitamise üritusena. Trumpi administratsioonis seevastu kinnitati, et tegemist on presidendile märgilise päevaga.

Trump põhjendas edasilükkamist asjaoluga, et paljud tema afroameeriklastest sõbrad ja toetajad palusid seda tähtpäeva austamiseks teha. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles