Austraalias avaldasid tuhanded meelt rassilise õigluse nimel

Copy
Meeleavaldus Perthis 13.06.2020
Meeleavaldus Perthis 13.06.2020 Foto: TREVOR COLLENS/AFP/Scanpix Baltics

Austraalia linnades avaldasid laupäeval tuhanded inimesed meelt rassilise võrdsuse nimel, ehkki võimud olid hoiatanud koroonaviiruse vastaste meetmete rikkumise eest.

Suurim meeleavaldus leidis aset Lääne-Austraalia pealinnas Perthis, kus mitutuhat inimest kogunesid parki «Mustad elud loevad» («Black Lives Matter») plakatite ja aborigeenide lippudega.

Väiksemaid proteste põliselanike õiguste nimel peeti Põhja-Territooriumi pealinnas Darwinis ja naaberosariigi Queensland linnades. Mõlemas osariigis elavad arvukad põliselanike kogukonnad.

Kui välja jätta meeleavaldus Darwinis, mis peeti võimude loaga, läksid teised meeleavaldused vastuollu ametliku määrusega, millega rahvakogunemised koroonaviiruse pidurdamiseks keelati.

Korraldajad püüdsid siiski hoida meeleavaldajaid üksteisest veidi eemal ja kaitsemaskidega. Politsei asjasse ei sekkunud.

Tegu on teise järjestikuse nädalavahetusega, mil Austraalias suurmeeleavaldusi peetakse. Protest algas toetusavaldusena USA «Mustad elud loevad» liikumisele pärast afroameeriklasest George Floydi tapmist valge politseiniku poolt.

Liikumine on leidnud Austraalias kõlapinda, kuna riigil on pikk ajalugu rassilise ebaõiglusega põlisrahvaste suhtes.

Austraalia aborigeenid on riigi vanglates kõvasti üleesindatud ja viimasel kolmekümnel aastal on vahi all surnud üle 400 põliselaniku.

Surmajuhtumid ei ole viinud karistusteni, ehkki läbi on viidud kümneid juurdlusi ja osa juhtudel on väärkohtlemine ka filmilindile jäänud.

Paljud meeleavaldajad kandsid plakateid, mis peegeldasid aborigeenide kogemust, nende seas: «Peatage kinnipeetute surmad» ja «Valge Austraalia, lõpeta endale valetamine».

Samal ajal avaldati Brisbane'is, Sydney's ja Melbourne'is meelt ka asüülitaotlejate pika kinnipidamise vastu, mis tuleneb riigi karmist rändepoliitikast.

Politsei oli kõik need protestid koroonaviirusemeetmete tõttu keelanud, kuid need möödusid siiski vahejuhtumiteta.

Umbes 25 miljoni elanikuga Austraalias on olnud 7000 koroonaviirusse nakatumist ja 102 surmajuhtu.

Ametnike sõnul on haigus paljudes regioonides sisuliselt likvideeritud, ehkki rahvarohkeimates Uus-Lõuna-Walesi ja Victoria osariikides tuleb iga päev ette käputäis uusi juhtumeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles