USA suursaadik Moskvas: Whelani kohtuprotsess on ebaõiglane (1)

Copy
Endine USA merejalaväelane Paul Whelan.
Endine USA merejalaväelane Paul Whelan. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP

USA suursaadik Moskvas John Sullivan ütles, et tema hinnangul pole USA kodaniku Paul Whelani, keda Moskva süüdistab spionaažis, kohtuasi läbipaistev ega õiglane.

«Suursaadik Sullivan: Paul Whelani kohtuasi pole kaugeltki õiglane ega läbipaistev. See oli salajane, asitõendeid ei esitatud, kaitsjatel ei lubatud tunnistajaid kutsuda,» säutsus USA saatkond laupäeval Twitteris.

Moskva linnakohus langetab Whelani kohta otsuse 15. juunil. Prokuratuur nõuab USA kodanikule 18-aastast vanglakaristust range režiimiga vanglas. Prokuröri sõnul leidis tema süü kohtuprotsessil tõendamist.

Kaitsemeeskonna ja Whelani enda sõnul on ta süütu. Whelani on nimetanud kohtuprotsessi provokatsiooniks ja «absurdseks poliitiliseks inimrööviks».

Whelani sõnul sõitis ta Venemaale pulma ja lavastati süüdi, kui ta võttis tuttavalt vastu mälupulga, arvates, et sellel on puhkusefotod. 

Endine USA merejalaväelane Whelan peeti Moskvas kinni 28. detsembri 2018. aastal. Süüdimõistmisel on ta silmitsi 10-20 aastase vangistusega.

USA välisminister Mike Pompeo nõudis 10. juunil Vene võimudelt Whelani vabastamist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles