AstraZeneca nõustus tarnima Euroopale 400 miljonit koroonavaktsiini (10)

Copy
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS/Scanpix Baltics

Ravimihiid AstraZeneca jõudis laupäeval leppeni Euroopa ühendusega Inclusive Vaccines Alliance tarnimaks Euroopale 400 miljonit doosi eksperimentaalset COVID-19 vaktsiini.

Ühendus, mille Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia ja Holland lõid vaktsiinitootmise kiirendamiseks, peaks esimesed Oxfordi ülikooli arendatava vaktsiini tarned vastu võtma aasta lõpus. Lepe AstraZenecaga näeb ette ka vaktsiini kättesaadavaks tegemist teistele Euroopa riikidele, kes sellest osa tahavad võtta.

«See lepe tagab, et sadadel miljonitel eurooplastel on ligipääs Oxfordi ülikooli vaktsiinile, kui see heaks kiidetakse,» ütles AstraZeneca tegevjuht Pascal Soriot. «Et meie Euroopa tarneahel peaks tootmist peagi alustama, loodame me teha vaktsiini kättesaadavaks laialdaselt ja kiirelt.»

Lepe vaktsiini tootmiseks sõlmiti ehkki pole täiesti kindel, kas see ka töötab. Vajadus vaktsiini järele on aga niivõrd suur, et tootmist kiirendatakse sellest ohust hoolimata.

Hiljuti sõlmis firma 700 miljoni doosi tarnimiseks sarnased lepped ka Ühendkuningriigi, USA ja ühendustega CEPI ja Gavi, the Vaccine Alliance. Veel miljardi doosi osas jõuti leppeni Serum Institute of Indiaga.

Oxfordi ülikooli arendatud vaktsiini katsed algasid aprillis tuhande 18-55-aastase terve vabatahtliku peal. Veel 10 000 vabatahtlikku liitus läinud kuul.

Vaktsiinide arendamise ja tootmise kallal töötavad hoogsalt ka teised firmad, nende seas Moderna ja Sanofi, kuivõrd ekspertide sõnul saavad riigid koroonapiirangud jäädavalt kaotada ainult pärast ulatuslikku vaktsineerimist.

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles