FOTOD ⟩ Londoni kesklinna meeleavaldused kasvasid märatsemiseks (26)

Copy

Londoni kesklinna meeleavaldused ähvardasid laupäeval kontrolli alt väljuda, kui paremäärmuslastest Inglise Kaitseliiga protestijad ründasid keskinnas ausambaid kaitsvaid politseinikke, korrakaitsjaid loobiti muu hulgas pudelitega. 

Kesklinna oli kogunenud sadu meeleavaldajaid, kuigi rassismivastane liikumine Black Lives Matter ja Briti siseminister Priti Patel ärgitasid inimesi koju jääma. 

Liikumise mureks olid võimalikud kokkupõrked paremäärmuslike rühmitustega, mis olid teatanud, et tulevad kaitsma linna ajaloolisi monumente. Black Lives Matter meeleavaldus lükati edasi pühapäevale. 

Siseminister Patel kirjutas Twitteris, et koroonaviiruse pandeemia ajal seab sadade inimeste kogunemine ohtu kõikide elu.

Olles näinud videolõike linnas vallandunud mürglist, ähvardas siseminister märatsejaid jõuliste meetmetega. «Kõik vägivallatsejad ja vandaalitsejad võivad oodata kohtumist seaduse karmi käega,» hoiatas Patel. 

Prantsusmaa eri paigus kogunesid tuhanded inimesed protesteerima rassismi ja politsei vägivalla vastu. Pariisis kutsus meeleavaldajad kokku rühm, kes esindab 2016. aastal eeluurimisvanglas surnud Adama Traoret.

Prantsusmaa politsei järelevalveorgan teatas, et sai mullu politsei tegevuse kohta 1500 kaebust, millest pooled puudutasid väidetavat vägivalla kasutamist. 

«Tulin siia, et toetada musti ja teisi vähemusi, näidata üles solidaarsust. Olen noor ja tulevik kuulub mulle. Me peame asju muutma,» lausus 18-aastane Binta Kamara. 

Meeleavaldused leidsid aset ka muu hulgas riigi lõunaosas Marseille's ja Montpellier's ning läänes Nantes'is ja Bordeaux's.

Rassismi vastu avaldati meelt ka Austraalias, Taiwanis ja Jaapani pealinnas Tokyos. 

Austraalia suurim meeleavaldus toimus riigi lääneosas Perthis, kus tuhanded inimesed kogunesid parki kaasas plakatid kirjadega Black Lives Matter ja põlisrahvaste sümbolid.

Sarnane protest leidis aset ka Darwinis. Queenslandi osariigi paljudes linnades meenutasid protestijad põlisrahvaste unustatud õigusi. 

Ka Taiwani pealinnas Taipeis ja Jaapanis Tokyos tulid inimesed tänavaile meelt avaldama. Taipeis olid inimestel kaasas plakatid sõnumiga: «See on rahvaliikumine, mitte mõttevälgatus.»

Üleilmsed meeleavaldused vallandusid, kui mustanahaline George Floyd kolme nädala eest Minneapolises kinnipidamisel suri. Valgenahaline politseinik olid surunud talle põlvega kaelale ligi üheksa minutit. 

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles