Bagdadi lähedal asuvat sõjaväebaasi tabas raketirünnak

Copy
Iraagi Taji sõjaväebaasi lennuväli. Foto on illustratiivne.
Iraagi Taji sõjaväebaasi lennuväli. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Iraagi pealinnast Bagdadist põhjas asuvat sõjaväebaasi tabas laupäeva õhtul raketirünnak; baasis elavad USA-juhitava koalitsiooni sõdurid kannatada ei saanud, teatasid Iraagi sõjavägi ja koalitsiooniametnikud. 

Iraagi julgeolekujõudude avalduse kohaselt ei tekitanud Bagdadi põhjaosast välja tulistatud raketid Taji baasile mingit kahju.

Koalitsiooni ametiisik kinnitas rakettide kukkumist väljapoole baasi koalitsiooni segmenti. 

Keegi ei ole seni raketilööki omaks võtnud. Tegemist oli nädala jooksul kolmanda rünnakuga, mille sihtmärgiks on USA väed või diplomaadid.

Kaks raketti kukkus esmaspäeval Bagdadi lennuväljakompleksi tohutule territooriumile ja üks juhitamatu rakett kaks päeva hiljem Ühendriikide saatkonna lähedale. 

Alates oktoobrist on Iraagis korraldatud vähemalt 30 rünnakut, mille sihtmärgiks on USA sõdurid või diplomaadid. 

USA ja Iraagi vahelised suhted läksid pingelisemaks jaanuaris, kui USA tappis Bagdadis droonirünnakus Iraani kindrali Qasem Soleimani ja iraagi komandöri Abu Mahdi al-Muhandise. 

Washington on süüdistanud raketirünnakutes Iraani toetusega relvarühmitusi. Samuti süüdistatakse Iraagi valitsust vähestes sammudes USA rajatiste kaitsmiseks. 

USA ja Iraak alustasid sel nädalal strateegilist dialoogi, mille eesmärk on täpsemalt määratleda nende sõjalist, majanduslikku ja kultuurialast koostööd. 

USA lubas kõnelustel jätkata riigis baseeruvate sõdurite arvu vähendamist. Mullu oli Ühendriikidel Iraagis umbes 5200 sõdurit. 

Iraak lubas omakorda kaitsta sõjalist personali, mis selle territooriumil tegutseb ning mis kuulub USA juhitud koalitsiooni äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles