Berliinlased tegid suhtlusvahemaad järgiva rassismivastase inimketi (5)

Copy
Berliin, 14.06.
Berliin, 14.06. Foto: DAVID GANNON/AFP/Scanpix Baltics

Tuhanded inimesed avaldasid pühapäeval Saksamaa pealinnas Berliinis meelt rassismi vastu ja suurema õigluse nimel, moodustades ohutut vahemaad hoidva inimketi.

Ehkki Saksa ilmateenistus (DWD) hoiatas maad haarava tormi eest, tulid inimesed liikumise Unteilbar (Jagamatu) üleskutse peale välja ka teistes linnades, näiteks Leipzigis ja Hamburgis. 

Roheliste partei parlamendiliige Canan Bayram, kes on valitud Berliini keskel asuvast Kreuzbergi piirkonnast, kirjutas Twitteris: «Nüüd me peame otsustama, kas meil õnnestub asuda teele rassismivastase ühiskonna ning sotsiaalse- ja kliimaõigluse suunas.»

Pealinna inimkett ulatus Brandenburgi väravatest kommunismiaegse teletorni kaudu Alexanderplatzi lähistel etniliselt mitmekesisesse Neuköllni piirkonda. 

Korraldajad olid kohaletulekuks registreerinud 5000 inimest. Politsei kinnitas, et oli valmistunud kuni 20 000 osalejaga ürituseks. 

Eelmisel nädalavahetusel kogunes Berliinis loosungi Black Lives Matter all üle 10 000 inimese. Ka nüüdsel meeleavaldusel oli see loosung T-särkidel ning bänneritel nähtav. 

Küll aga andsid viimase meeleavalduse korraldajad veebilehel teada oma laiematest eesmärkidest. Nende hulka kuulus ka koroonaviirusega seotud koorma solidaarsem jagamine.

Nõudmised puudutavad paremaid töötingimusi ja palka kõigi, teiste seas ka migrantide jaoks, taskukohast eluaset, varjupaigaõiguste tagamist, majanduse elavdamist roheliste põhimõtete järgi ning töötajate õigust firmade juhtimisel kaasa rääkida. 

Sotsiaalmeedias postitatud online-kaart näitas, kuidas erinevad rühmad jagasid Berliini linnaruumis vastutust inimketi erinevate osade paiknemise eest.

See jagunes poliitiliste parteide vahel, nagu Rohelised ja Vasakpartei, samuti kodanikuühenduste vahel, nagu Vanaemad Paremäärmusluse Vastu ning noorte kliimaliikumine Reeded Tuleviku Nimel.

Unteilbar kutsus oma veebilehel järgima «pandeemia- ja kriisiaja vastutustundlikku protestivormi». Viiruseleviku ärahoidmiseks hoiti kolme-meetrist vahet.

Berliini sotsiaaldemokraadist linnapea Michael Müller ütles ajalehele Tagesspiegel, et rassismi, tõrjutuse ja diskrimineerimise vastu tuleb jõuliselt olla, aga nii sellel nädalavahetusel kui ka eelolevatel nädalatel on vaja üksteist hoida ja käituda nii, et viiruseleviku võimalus oleks võimalikult väike.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles