Prantsusmaa: Türgi tegevus Liibüas pole vastuvõetav (1)

Copy
Liibüa kaitsejõud.
Liibüa kaitsejõud. Foto: PPI/ZUMAPRESS.com/Scanpix Baltics

Prantsusmaa laitis pühapäeval Türgi «agressiivset» sekkumist Liibüa konflikti, süüdistades oma NATO-liitlast ÜRO relvaembargo rikkumises. 

Türgi toetab koos oma peamise piirkondliku liitlase Katariga ÜRO tunnustatud Liibüa rahvusliku ühtsuse valitsust (GNA) Tripolis. Valitsus võitleb Liibüa idaosa kontrolliva väepealiku Khalifa Haftariga. 

Vaatamata avalikele eitamistele on Prantsusmaad kaua aega kahtlustatud Haftari soosimises. Haftari seljataga on ka Egiptus, Venemaa ning Araabia Ühendemiraadid. 

Pariisi ärritab Türgi üha pealetungivam kohalolu, kui seitse Türgi laeva randusid Liibüa rannikul ja relvaembargot rikutakse, ütles presidendikantselei vanemametnik. 

«Türklased käituvad vastuvõetamatult ning kasutavad NATO-t ära. Prantsusmaa ei saa seda tegevusetult pealt vaadata,» ütles ametnik, kes palus oma nime mitte avalikustada.

Prantsuse president Emmanuel Macron on sel nädalal juba kõnelnud USA riigipea Donald Trumpiga ning eelolevatel nädalatel on kavas selleteemalised vestlused NATO-partneritega, ütles ametnik. 

Türgi sõjalaev takistas komapäeval Euroopa Liidu uuel mereväemissioonil Liibüa relvaembargo täitmist kontrollida.

Türgi on saatnud ühtsusvalitsuse toetuseks Süüriast võitlejaid, sõjalisi nõustajaid ning droone, mis on muutnud konflikti kulgu, põhjustades Haftari üksustele lüüasaamisi. 

Macroni ja Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani vahel on pinged kasvanud eriti pärast seda, kui Prantsusmaa president arvustas NATO reageerimata jätmist Türgi ühepoolsele opratsioonile Põhja-Süürias. Macron ütles siis, et allianss on ajusurmas. 

Hoolimata sellest, et Venemaa ja Türgi on konfliktis eri pooltel, arvavad mõned analüütikud, et nad jõuavad Liibüas kokkuleppeni, nagu nad tegid seda Süürias.

Venemaa välisminister ja kaitseminister lükkasid pühapäevaks kavandatud visiidi Türki ilma selgeid põhjusi esitamata edasi. Kavas oli arutada Liibüa ja Süüria konflikte. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles