Euroopa astub suure sammu avanemise suunas (2)

Postimees
Copy
Mallorca ootab alates tänasest eelkõige sakslastest turistide saabumist.
Mallorca ootab alates tänasest eelkõige sakslastest turistide saabumist. Foto: ENRIQUE CALVO/REUTERS/Scanpix

Paljud Euroopa Liidu liikmesriigid taasavavad täna oma riigipiirid, astudes sellega suure sammu normaalsusse naasmise suunas. Siiski pole kindel, kuivõrd agaralt tõttavad eurooplased reisima, sest viirus levib endiselt.

Kui riigipiiride sulgemisel olid Euroopa Liidu (EL) liikmesriigid rutakad langetama otsuseid iseseisvalt ja kohati naabritega läbirääkimisi pidamata, siis piiride avamist püütakse ühenduse tasandil ühiselt koordineerida. Nii andiski EL juba mõnda aega tagasi soovituse avada teiste liikmesriikide kodanike jaoks riigipiirid 15. juunil. Kuigi paljud riigid võtsid soovitust kuulda, leidub ka mitmeid erandeid.

Eestlaste jaoks avanesid mitmed piirid

Eesti kodanikel on tänase seisuga võimalik vabalt reisida Soome, Rootsi, Lätti, Leetu, Poola, Slovakkiasse, Bulgaariasse, Horvaatiasse, Sloveeniasse, Itaaliasse, Luksemburgi, Šveitsi, Belgiasse, Hollandisse, Kreekasse, Saksamaale ja Prantsusmaale.

Alates homsest, 16. juunist on võimalik ilma piiranguteta reisida ka Austriasse. Reisides Ühendkuningriiki või Iirimaale tuleb jääda asukohariigis karantiini. Teatud tingimustel, näiteks tervisetõendit esitades või reisides mõjuva põhjusega, on võimalik reisida Portugali, Taani, Norra, Tšehhi, Ungarisse, Islandile, Küprosele ja Rumeeniasse.  

Kolmandatesse riikidesse sisenemisele kehtivad jätkuvalt sisenemispiirangud, samuti kehtivad sisenemispiirangud Euroopa Liidu välistest riikidest Eestisse reisimisel vähemalt 30. juunini.

Välisministeerium

Itaalia, kes on üks koroonaviiruse pandeemiast enim kannatanud riike maailmas, taasavas oma piirid juba 3. juunil ja tühistas Euroopast saabujatele kõik piirangud. 

Eesti, Läti, Leedu, Slovakkia, Sloveenia, Ungari, Horvaatia ja Bulgaaria on samuti juba alustanud piirangute tühistamist välismaalt saabujatele, kuid on välistanud riigid, mida ei peeta turvaliseks - paljudel juhtudel teiste seas Suurbritannia ja Rootsi. 

Poola avas teiste ELi riikide ja Suurbritannia kodanikele piiri 13. juunil. Rootsi jättis pandeemia ajal piirid püsivalt avatuks. Täpselt sama tegi Luksemburg, kes ühel hetkel siiski avastas end ümbritsetuna naabritest, kes oma piiride sulgemisega ka väikeriigi isolatsiooni jätsid.

ELi soovitust just täna piirid avada järgivad Prantsusmaa, Belgia ja Kreeka.   

Ent Pariis on avaldanud soovi vastastikuseks käitumiseks, mistõttu võidakse taaskehtestada piirangud nende riikide suhtes, kes prantslasi riiki ei luba. 

Kreeka on läinud piiride avamisega teistest kaugemale, lubades riiki reisijaid ka Austraaliast, Uus-Meremaalt, Jaapanist, Lõuna-Koreast, Hiinast, Iisraelist ja Liibanonist. 

Täna lõpetab kontrolli maismaapiiridel Saksamaa. Mitmed Saksamaa liidumaad on iseseisvalt kehtestanud karantiininõude Rootsist saabujatele.

Austria, kes on juba avanud piiri enamiku naabermaadega, tühistab 16. juunil piirangud 31 riigi kodanikele, kuid ei luba piiranguteta riiki Portugalist, Hispaaniast, Rootsist ja Ühendkuningriigist saabujaid. Ka Tšehhi kaotab tänasest enamiku piiranguid, jättes need kehtima vaid kõrge nakkustasemega riikidest saabunutele. 

Hispaania tühistab reisipiirangud 21. juunil, piir Portugaliga jääb suletuks 1. juulini. Portugalis levis uus koroonaviirus tunduvalt väiksemas mastaabis kui naaberriigis Hispaanias. 

Erandina võivad reisijaid juba tänasest tervitada Baleaarid, nende seas ka Mallorca, kuhu saabub pilooprojekti raames alates tänasest 11 000 sakslasest turisti.

«See pilootprogramm annab meile hulgaliselt õppetunde meid järgnevatel kuudel eesootava kohta,» ütles peaminister Pedro Sánchez. «Me tahame, et meie riik, mis juba on tuntud kui tipptasemel turismisihtkoht, oleks tuntud ka kui turvaline sihtkoht.»

Rumeenia ei ole veel teatanud, millal piir piiranguteta avatakse. 

Taani avab esmaspäevast piiri üksnes Saksamaalt, Norrast ja Islandilt saabujatele, kes kavatsevad ööbida vähemalt kuus päeva järjest väljaspool Kopenhaagenit.

Norra jätab suletuks kogu oma pika piiri Rootsiga. «Ma mõistan, et see on suur pettumus. Aga piirangud tuginevad objektiivsele kriteeriumile ja on ühesugused kõigile,» ütles peaminister Erna Solberg. «Kui avame liiga kiiresti, võib nakatumine kontrolli alt väljuda.»

Kuigi paljud riigid loodavad, et piiride avamine aitab hädas turismisektorile elu uuesti sisse puhuda, pole kindel, kas eurooplased tõttavad lennukile hüppama ja kaugemat reisi ette võtma.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ja Austria kantsler Sebastian Kurz teatasid mõlemad justkui eeskuju andes, et kavatsevad sel suvel puhata kodumaal.

«Endiselt püsib soovitus, et kui tahad olla veendunud turvalisuses, siis veeda puhkus Austrias,» sõnas välisminister Alexander Schallenberg. «Austrias tead sa, et ei pea ületama koju pääsemiseks piiri, samuti tunned hästi taristut ja tervishoiusüsteemi.»

Nii Saksamaa kui ka Austria võimud tuletavad meelde, et pandeemia puhkedes tuli mitmelt poolt maailmast erilendudega tagasi kodumaale lennutada tuhandeid eurooplasi. Seetõttu kutsutakse suvel üles ettevaatlikkusele, et riigid ei peaks seisma uuesti silmitsi vajadusega oma kodanikke päästa.

Eesti välisministri Urmas Reinsalu sõnul kehtib seoses koroonaviiruse jätkuva levikuga üldine rahvusvahelise reisimise hoiatus ning kaaluda ilma tungiva vajaduseta välisriikidesse reisidele minemist.

"Välisriigis viibides tuleb aga kindlasti järgida kohalike ametivõimude juhiseid ning veenduda, et  järgitakse viisa ja muid riigis viibimise tingimusi," sõnas Reinsalu.

EL aitab turistidel viiruseajastul plaane teha

Alates esmaspäevast, kui Euroopa Liidu liikmesmaad kiirendavad koroonapandeemia tõttu suletud piiride taasavamist, leiab avamistingimuste, nõutavate reeglite ja huviväärsuste kohta infot ELi ametlikul võrgulehel reopen.europa.eu.

Reisijatel tuleb sisestada sihtkohariik ning võrgulehelt saab infot selle kohta, millised reeglid seal pärast viirusepiirangute leevendamist kehtivad, mil määral on taastunud ühistransport, millised muuseumid on taas avatud, kas maskikandmine on kohustuslik ning kas riiki sisenemiseks on vajalik arstitõend. Info on saadaval 24 keeles.

Võrgulehe baasil arendatakse välja rakendus ning selle infot uuendatakse pidevalt. 

AFP/BNS

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles