Venemaa mõistis endise USA mereväelase pikaks ajaks vangi (4)

Copy
Endine USA merejalaväelane Paul Whelan mõisteti  Venemaal16 aastaks vangi.
Endine USA merejalaväelane Paul Whelan mõisteti Venemaal16 aastaks vangi. Foto: Anton Novoderezhkin/TASS/Scanpix

Moskva kohus määras spionaažis süüdistatud endisele USA merejalaväelasele Paul Whelanile 16 aasta pikkuse vanglakaristuse, süüdimõistetu nimetas kohtupidamist «petuprotsessiks».

Moskva linnakohus tunnistas suletud uste taga peetud protsessil Whelani süüdi salastatud info vastuvõtmises. Whelan kutsus kohtus USA presidenti sekkuma.

50-aastane Whelan vahistati 2018. aasta detsembris Moskvas, kuhu ta oli sõitnud pulma. Vahistamise hetkel võttis ta tuttavalt vastu mälupulga, arvates enda sõnul, et sellel on puhkusepildid. 

Prokuratuur taotles Whelanile 18-aastast karistust range režiimiga koloonias. Täna määrati karistuseks 16 aastat koloonias.

Whelan on korduvalt nimetatnud enda üle peetavat kohtuprotsessi võltsiks. Ka täna kohtu otsust kuulates hoidis Whelan enda ees paberit kirjaga «võlts kohtuprotsess».

Ühtlasi lausus ta kohtusaalis valjult, et talle ei tõlgita kohtus räägitut inglise keelde. Tema kaitsja sõnul plaanib Whelan otsuse edasi kaevata, kirjutas Washington Post.

Whelani advokaat Vladimir Žerebenkov ütles, et ameeriklane võib paluda armu. 

Ühendriigid on Whelani kinnipidamise hukka mõistnud öeldes, et tõendid tema vastu ei ole piisavad. 

«USA on raevunud Vene kohtu tänasest otsusest mõista USA kodanik Paul Whelan süüdi salajasel protsessil salajaste süütõendite alusel ja kaitse tunnistajaid arvestamata,» ütles USA välisminister Mike Pompeo avalduses. 

USA suursaadik Venemaal John Sullivan kritiseeris aprillis Whelani kohtlemist kinnipidamisasutuses, nimetades olukorda, kus endisele merejalaväelasele ei võimaldata arstiabi ega anta luba perekonnaga suhtlemiseks «väljakannatamatuks». 

Whelan, kes kinnipidamise ajal oli USA autoosade tarnija julgeolekujuht, taotles mullu nii protsessi prokuröri kui ka kohtuniku eemaldamist. Ta kinnitas, et tema esitatud tõendeid on eiratud ning kohus on prokuratuuri ja julgeolekuasutuste kasuks kallutatud. 

Varem on ta kasutanud kohtuistungeid ajakirjanike ja USA presidendi Donald Trumpi poole pöördumiseks, kinnitades, et teda on väärkoheldud, mitte antud täielikku tõlget dokumentidest ning vaid harva lubatud ligipääsu kaitsjale.

Whelani kaasus on tekitanud spekulatsioone, et Ühendriigid ja Venemaa võivad minna vangide vahetamisele, mis võiks puudutada USAs narkosmugeldamise eest vangis olevat Vene pilooti Konstantin Jarošenkot. 

Lootused Whelani vabastamisele 2018. aastal USAs arreteeritud ja spionaažis süüdistatud Marina Butina vastu kuhtusid, kui Butina toimetati eelmise aasta oktoobris Moskvasse.

Juhtum on teravdanud USA ja Venemaa vahelisi pingeid, mis Kremli toetuse pärast Süüria valitsusele ja separatistidele Ida-Ukrainas on niigi kõrged. 

Whelanil on ka Iiri, Briti ja Kanada kodakondsus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles