Briti politsei palub kaks aastat pärast Salisbury mürgitamist lisainfot (3)

Copy
Skripali surmaga seoses taga otsitavad venelased Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov.
Skripali surmaga seoses taga otsitavad venelased Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov. Foto: AP/Scanpix

Briti terroritõrjepolitsei pöördus täna üleskutsega lisainfo saamiseks keemiarelvarünnaku kohta Vene topeltagendi Sergei Skripali ja tema tütre vastu kaks aastat tagasi. 

Suurbritannia süüdistab rünnakus kaht Vene julgeolekutöötajat, kes väidetavalt saabusid riiki valepassiga ning mürgitasid Salisburys Skripali ja tema tütre Julia. Venemaa eitab süüdistusi. 

Skripalid olid enne paranemist pikalt koomas, kuid kohalik elanik Dawn Sturgess, kes leidis prügikastist parfüümipudeli, milles mürk väidetavalt kohale toimetati, suri, ja tema elukaaslane Charlie Rowley oli mitu nädalat haiglas. Mittesurmava mürgistuse sai ka üks politseinik. 

Vahejuhtumi tulemuseks oli kõigi aegade suurim diplomaatide väljasaatmine lääneriikide ja Venemaa vahel. 

Briti terroritõrjepolitsei teatel on kaks venelast, kes saabusid Suurbritanniasse Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi nime all, endiselt tagaotsitavad ning politsei ei ole suutnud rünnaku täielikku ajajoont kokku panna. 

«Kutsume endiselt kõiki, kellel on infot, mida nad ei ole seni politseile edastanud, seda tegema,» teatas politsei avalduses. «Eriti soovime teavet igaühelt, kes võis näha võltsitud Nina Ricci lõhnaõlikarpi või pudelit, mis leiti 2018. aasta juulis Charlie Rowley kodust.»

Briti võimude sõnul mürgitasid Skripali ja tema tütre 2018. aasta 4. märtsil nõukogudeaegse närvimürgiga Novitšok GRU ohvitserid. Novitšoki kasutamist Skripalide vastu on kinnitanud ka Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioon (OPCW). 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles