Prantsusmaa teeb müümata jäänud veinist desovahendit (1)

Copy
Pandeemia jättis Prantsusmaa veinitootajatele kätte miljoneid liitreid müümata veini, millest nüüd tehakse desinfitseerimisvahendit ja etanooli.
Pandeemia jättis Prantsusmaa veinitootajatele kätte miljoneid liitreid müümata veini, millest nüüd tehakse desinfitseerimisvahendit ja etanooli. Foto: GEORGES GOBET/AFP/Scanpix

Prantsuse veinitootjad teevad liikumispiirangute tõttu müümata jäänud veinist käte desinfitseerimisvahendit ja etanooli, et järgmisele saagile ruumi teha.

Veini müük ja eksport, eriti USAsse, kukkus koroonaviiruse kriisi haripunktis, jättes veinitootjatele kätte miljoneid liitreid müümata veini.

«Kolmkümne kolmel litsentseeritud vabrikul on õigus veini kokku koguda ja seda destilleerida,» ütles Didier Josso, põllumajandusühistu FranceAgriMer veinitööstuse juht video vahendusel peetud pressikonverentsil.

Destilleerimisest saadav alkohol läheb sihtotstarbeliselt farmaatsia- ja kosmeetikatööstusele ning kätepuhastusvahendi ja etanooli tootmiseks, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Destilleeritud veini ei kasutata mitte mingil juhul piirituse tootmiseks,» ütles Josso. «Ilmselt on vaja varuda ka etanooli, kuid kogused on väiksemad, kui veini puhul.» 

Iga veinitootja saab kuni 19. juunini märku anda, milliseid koguseid ta destilleerida soovib.

Euroopa rahade eest destilleeritakse kaks miljonit hektoliitrit Prantsuse veine pärast seda, kui Brüssel erakorralisele meetmele rohelise tule andis.

Ekspertide sõnul vajab destilleerimist kolm miljonit hektoliitrit.

Teised suuremad veinitootjad, nagu Hispaania ja Itaalia, kasutasid ületoodangu reguleerimiseks sarnaseid meetmeid, lisaks hävitati erandkorras ka noori viinapuid.

Koroonaviiruse pandeemia halvendas Prantsuse veinitööstuse niigi kehva olukorda, ka möödunud aastal langes veinieksport, sest kehtima hakkasid USA karistustollid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles