Moskva saatis välja kaks Tšehhi diplomaati

Copy
Venemaa ja Tšehhi vahel muutusid suhted pingelisemaks seoses nõukogude kindralile Ivan Konevile püstitatud mälestussamba ümberpaigaldamisega Prahas.
Venemaa ja Tšehhi vahel muutusid suhted pingelisemaks seoses nõukogude kindralile Ivan Konevile püstitatud mälestussamba ümberpaigaldamisega Prahas. Foto: MICHAL CIZEK/AFP/SCANPIX

Venemaa saatis esmaspäeval riigist välja kaks Tšehhi diplomaati. Tegemist oli vastusammuga kahe Venemaa Praha saatkonna töötaja väljasaatmisele pärast libalugu mürgitamisvandenõust. 

Vene välisministeerium kutsus välja Tšehhi saadiku Vítězslav Pivoňka ja teavitas teda, et kaks Tšehhi Moskva saatkonna töötajat on kuulutatud soovimatuks isikuks ning peavad riigist kolmapäeva õhtuks lahkuma, teatas ministeerium.

«Saatkonna töötajad ja nende pereliikmed peavad lahkuma riigist kolmapäeva õhtuks,» teatas ministeerium, nimetades otsust «peegeldavaks sammuks vastuseks Praha provotseerivale tegevusele».

Tšehhi ajakiri Respekt kirjutas aprillis, et Venemaa kavatseb pärast külma sõja perioodil nõukogude kindralile Ivan Konevile püstitatud mälestussamba ümberpaigaldamist mürgitada Praha ametiisikuid, mistõttu pandi linnapea ja veel mitu ametnikku politsei kaitse alla.

Hiljem selgus, et üks Vene saatkonna töötaja saatis luureteenistusele BIS sihilikult väljamõeldud informatsiooni kavandatava rünnaku kohta Tšehhi poliitikutele, mistõttu saatis Tšehhi 5. juunil kaks diplomaati riigist välja. 

Moskva nimetas Respekti artiklit «haigeks fantaasiaks» ja oma diplomaatide väljasaatmist «vaenulikuks sammuks». Süüdistusi saatkonna töötajate vastu nimetas Venemaa välisministeerium absurdseteks ja alusetuteks. Juba siis ähvardati vastumeetmetega.

«See on oodatud ja sümmeetriline reaktsioon meie sammudele,» ütles Tšehhi välisministeeriumi pressiesindaja Zuzana Štíchová AFP-le lisades, et Tšehhi silmis on probleem lahendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles