Iraani president sarjas Kuuba ülikoolis peetud kõnes kapitalismi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad
Iraani president Mahmoud Ahmadinejad Foto: SCANPIX

Iraani president Mahmoud Ahmadinejad sarjas Kuuba pealinna Havanna ülikoolis eile peetud kõnes teravalt kapitalismi nimetades selle südametust ja saamahimu sõdade peamiseks põhjuseks.

«Õnneks me oleme juba tunnistamas kapitalistliku süsteemi kõdunemist. See on mitmetel tasemetel jõudnud ummikseisu - poliitiliselt, majanduslikult ja kultuuriliselt. Ja kui neil jääb loogikast ja mõistusest puudu, siis nad haaravadki relvade järele, et tappa ja hävitada,» kinnitas Admadinejad Reutersi vahendusel.

Havanna ülikool andis Ahmadinejadile audoktori kraadi.

Iraani president ei kommenteerinud siiski eile Teheranis korraldatud pommirünnakut, milles hukkus 32-aastane tuumateadlane Mostafa Ahmadi Roshan, kes töötas Natanzi uraanirikastustehases osakonnajuhatajana.

Teherani provintsi asekuberneri Safarali Baratloo sõnul plahvatas teadlase sõiduautole magnetiga kinnitatud lõhkeseadeldis, mille paigaldas sinna autost möödunud mootorrattur. Baratloo süüdistas plahvatuse korraldamises «sioniste» ehk Iisraeli.

Iraani tuumateadlase tapmine kolmapäeval Teheranis toimunud pommirünnakuga ei takista Iraani tuumaprogrammi «progressi», teatas asepresident Mohammad Reza Rahimi riigitelevisioonis.

«Täna (kolmapäeval) on need, kes enda sõnu terrorismiga võitlevad, rünnanud Iraani teadlasi. Nad peaksid teadma, et Iraani teadlased on Iraani progressi edendamises kindlameelsemad kui kunagi varem,» ütles ta.

Ta nimetas 32-aastase õppejõu ja teadlase Mostafa Ahmadi Roshani tapmist «tõenduseks (välismaise) valitsuse korraldatud terrorismi kohta».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles