Mali keskosas tapeti islamistide varitsusrünnakus 24 sõjaväelast

Copy
Mali sõdurid 2018. aastal Gaos autopommiplahvatusest purustatud hoone ees.
Mali sõdurid 2018. aastal Gaos autopommiplahvatusest purustatud hoone ees. Foto: STR/AFP

Mali keskosas asuvas Bouka Were asulas tapeti džihadistide varitsusrünnakus sõjaväekonvoile 24 sõdurit, teatas esmaspäeval armee.

Veel umbes 40 sõdurit on kadunud. Armee sotsiaalmeedias avaldatud postituse kohaselt pääses kaheksa sõjaväelast põgenema.

Bouka Weres, umbes saja kilomeetri kaugusel Mauritaania piirist, rünnati umbes kümmet sõidukit, ütles varem tundmatuks jääda soovinud kõrgem Mali sõjaväelane. Mõned sõidukid suutsid rünnaku eest põgeneda.

«Praegu käib otsimine, et kindlaks teha kadunuksjäänud sõdurite saatus,» ütles ta.

Veel üks sõjaväelane ning lähedalasuvas Diabaly linnas töötav ametnik, kes soovisid samuti anonüümseks jääda, kinnitasid öeldut.

Rünnak on juba mitmes pühasõdalaste sooritatud veriste rünnakute jadas. Islamistid alustasid aastal 2012 Mali põhjaosas mässu, mis levis ka naaberriikidesse Burkina Fasosse ja Nigerisse.

Malis on hukkunud tuhandeid sõdureid ja tsiviilisikuid, hoolimata sellest, et kohapeal viibib tuhandeid Prantsuse ja ÜRO missioonide sõdureid. Džihadistide korraldatud veresauna tulemuseks on surmavad etniliste rühmituste vahelised vasturünnakud riigi keskosas.

Laupäeval sai surma kaks ÜRO rahuvalvemissioonis MINUSMA osalenud Egiptuse sõdurit, kui nende konvoid Mali loodeosas rünnati, teatas ÜRO.

Eesti osaleb Malis nii ÜRO rahuvalvemissioonil MINUSMA, Euroopa Liidu väljaõppemissioonil EUTM Mali kui ka Prantsusmaa juhitud operatsioonil Barkhane, kus lähiajal panust ka suurendatakse. Eesti jaoks on oluline terrorismi ohjamine, sealhulgas selle algpõhjustega tegelemine. See nõuab riikide ühiseid jõupingutusi, et probleemide süvenemine ei tooks kaasa negatiivseid tagajärgi ei piirkonnas endas ega selle mõjusid Euroopale.

Eestlased on Gao linna läheduses paiknevas Prantsusmaa baasis neljakuuliste rotatsioonidega teenistuses alates 2018. aastast. Praegu Malis teenistuses viibiv jalaväerühm ja toetuselement naasevad Eestisse selle aasta augustikuus, kui teenistuskohustused võtab üle järgmine Eesti üksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles