Soome püüab terrorismile kihutamise muuta karistatavaks (1)

Copy
Soome politseinik.
Soome politseinik. Foto: AP/Scanpix

Soome justiitsministeeriumi töörühm tegi teisipäeval ettepaneku lisada terrorismiseadusesse paragrahv, mis muudaks kriminaalseks terrorismikuritegudele kihutamise.

Ettepaneku kohaselt oleks terroristlikku rühmitusse värbamine karistatav ning selle eest võib määrata kuni kaheaastase vangistuse.

Lisaks laiendaks töörühm praegust seadusandlust terroristlikku rühmitusse või terroriorganisatsiooni kuulumise osas. Edaspidi oleks karistatav tegevus, mis on elutähtis rühmituse terroristliku kuritegeliku tegevuse jaoks.

Terroristliku kuritegevuse seaduse ümbervaatamine on seotud valitsuse detsembrikuise otsusega tuua kodumaale tagasi Süüria Al-Holi laagris viibivad soomlased.

Töörühma ülesandeks on hinnata Soome terrorismiseaduste ajakohasust ning kooskõlas olemist peamiselt teiste Põhjala riikide seadustega.

Eriti teravalt on luubi all terroristlikku rühmitusse või terroriorganisatsiooni kuulumise kriminaliseerimine. Hetkel pole need Soomes kriminaalkorras karistatavad.

Töörühma sõnul on praegu Soomes karistatavate terroristlike tegude hulk suur.

Lisaks terroristlikul eesmärgil sooritatud vägivaldsele teole ning relvade hankimisele ja terroristliku kuritöö ettevalmistusele, on Soomes kriminaalkorras karistatavad ka teised terroristlikud teod.

Karistatav on muuhulgas terroristliku rühmituse juhtimine, terrorismi rahastamine ja terroristliku rühmituse tegevuse toetamine. Toetamise all peetakse silmas näiteks rühmitusele relvade, ruumide või sõidukite hankimist ning selle eest võib määrata maksimaalselt kaheaastase vanglakaristuse.

Lisaks on karistatavad ka värbamine ja koolitamine eesmärgiga sooritada terroristlik kuritegu.

Kriminaliseeritud on ka reisimine ja reisimise soodustamine terrorisliku kuriteo sooritamiseks.

Ka Soome president Sauli Niinistö sõnas detsembris, et kuulumine terroristlikku rühmitusse peaks olema karistatav.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles