PILDID JA VIDEO ⟩ Tšetšeeni grupeeringud viisid Prantsuse linna kaosesse (17)

Postimees
Copy
Eile süüdati Dijonis põlema prügikaste ja autosid.
Eile süüdati Dijonis põlema prügikaste ja autosid. Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP/Scanpix

Prantsusmaale Dijoni linna saadeti täiendavad politseijõud, et aidata suruda maha neljandat päeva kestvad rahutused, mis seotud tšetšeeni grupeeringute arveteõiendamisega. 

Eile kogunes Dijonis rohkem kui 150 inimest, osa neist relvastatud, et maksta kätte rünnaku eest 16-aastase tšetšeeni noormehe vastu. See oli jätk juba nädalavahetusel linnas pingeliseks muutunud olukorrale.

Kokkupõrgetes on viga saanud vähemalt kuus inimest, mõni neist tõsiselt. Laupäeval sai üks inimene kuulitabamuse. Eile süüdati linnas põlema prügikaste ja autosid, teatas uudisteagentuur AFP. Prokuröride sõnul on rahutustega seoses vahistatud neli inimest, samuti on alustatud üht uurimist mõrvakatse paragrahvi alusel.

Mahasõidetud liiklusmärk ja hääbuv tulekahju eile Dijonis.
Mahasõidetud liiklusmärk ja hääbuv tulekahju eile Dijonis. Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP/Scanpix

«Toimunu on pretsedenditu ja vastuvõetamatu,» ütles linnapea Francois Rebsamen.

Kohaliku meediaga rääkinud mees, kes väitis end olevat tšetšeen, ütles, et rahutustega on liitunud inimesi kogu Prantsusmaalt, aga ka Belgiast ja Saksamaalt, vahendas BBC. Tema sõnul makstakse kätte tšetšeeni noormehe eest, keda ründasid 10. juunil narkokaubitsejad.

«Meid oli rohkem kui sada kõikjalt Prantsusmaalt, aga ka Belgiast ja Saksamaalt. Me ei plaaninud linna rüüstada ja end inimeste peal välja elada,» selgitas ta päevalehele Le Bien Public.

Piirkonna ametnik Bernard Schmeltz ütles avalduses, et rahutused paistavad olevat seotud arveteklaarimisega tšetšeeni kogukonna ja kohalike elanike vahel.

Rahutused leiavad aset peamiselt Gresilles'i linnaosas, mis on tuntud kui pigem madalama sissetulekuga inimeste linnajaona, kus elab palju Põhja-Aafrikast pärit inimesi. Eile õhtul saabus linnaossa kümneid kapuutsides mehi, kaasas relvad ja kangid. Võis kuulda õhku tulistamist, samuti nähti turvakaamerate lõhkumist.

Eile õhtul süüdati Prantsusmaal Dijonis autosid ja prügikaste. Tegemist on osaga tšetšeeni grupeeringute vägivallatsemisest, mis sai alguse läinud nädalal.
Eile õhtul süüdati Prantsusmaal Dijonis autosid ja prügikaste. Tegemist on osaga tšetšeeni grupeeringute vägivallatsemisest, mis sai alguse läinud nädalal. Foto: PHILIPPE DESMAZES/AFP/Scanpix

Märulipolitseil kulus vägivallale piiri panemiseks poolteist tundi. Pärast rahvamasside laialiminekut jäid süüdatud autod ja prügikastid leekidesse.

Linna oli eilseks saabunud 37 täiendavat politseinikku ja täna peaks lisanduma veel 110 korrakaitsjat. 

Rahutused põhjustasid üle riigi hukkamõistu. 

«Näha noori inimesi relvadega viibutamas, sadat vihast inimest kaklemas, see on vastuvõetamatu,» ütles põllumajandusminister Didier Guillaume uudistekanalile CNews.

«Meie riik on vajumas kaosesse. Mida teeb [siseminister] Christophe Castaner? Jõugud käivad ringi etnilist sõda pidades, automaatrelvad käes,» kirjutas Twitteris Marine Le Pen.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles