Bulgaaria opositsioon hoiatas ELi abipaketi väärkasutamise eest

Postimees
Copy
Eurolipp ja rahatähed. Foto on illustreeriv.
Eurolipp ja rahatähed. Foto on illustreeriv. Foto: Imago/ScanPix

Bulgaaria eksperdid ja opositsioonipoliitikud hoiatasid suurte riskide eest seoses Euroopa Liidu abipaketi võimaliku väärkasutamisega.

Bulgaaria peaks saama 13 miljardit eurot ELi 750 miljardi euro suurusest abipaketist oma majanduse kaasajastamiseks ja tugevdamiseks.

Eilsel videokonverentsil märkis parlamendisaadik Radan Kanev, et Bulgaarial on olnud hästiõlitatud korruptsioonikanalid kommunismiaja lõpust alates ja uuest algusest võib kujuneda «maffia taaskäivitamine kõrgeimal tasemel», kirjutab Euractiv.

«Kui meie majandusse sisenevad märkimisväärsed fondid, eriti riigivõimu kaudu, leiavad nad tee kiiresti, väga lihtsalt ja suures osas tulevad need fondid tagasi poliitilise võimu ridadesse poliitikute ja erakondade ebaseadusliku rahastamise näol,» sõnas Kanev.

«See on nõiaring, kus need fondid suunatakse taaskord ebaseaduslikult meediakanalitesse ja kasutatakse avalikult kriminaalsel moel valimiste äraostmiseks,» lisas ta.

Saadik rõhutas vajadust kontrollida Euroopa fondide rahastamist, öeldes, et olemasolevad riiklikud mehhanismid ei ole toimiv lahendus, samuti ei piisa tema sõnul Euroopa avaliku prokuratuuri tegevusest.

«Suur küsimus, millele pole praegu vastust, on see, kuidas saavutada selline kontroll, et raha investeeritakse tõepoolest sobilikult ja läbipaistvalt, ilma kriminaalsesse masinavärki voolamata,» lisas Kanev.

Kanevi erakond Demokraatlik Bulgaaria on olnud kriitiline Bojko Borisovi valitsuse ja justiitssüsteemi reformi puudulikkuse osas. Samuti on Kanev kritiseerinud seda, kuidas valiti Bulgaaria uus peaprokurör, kellele ei olnud alternatiivset kandidaati.

Sofia ülikooli Harvardi programmi majandusteadlane Kiril Petkov hoiatas, et ebatõhus kulutamine ainult kurnab tulevikus eurooplasi. Petkov rõhutas, et erilist ohtu kujutab raha väärkasutamine ja korruptsioon, mis võib mõjutada kogu majandussüsteemi.

«Sa lõpetad innovatsioonile mõtlemise, sa lõpetad konkurentsivõimele mõtlemise ja mõtled ainult sellele, kellel on õiged sidemed, sest see on kõige lihtsam raha, mida endale võtta,» lausus ta.

Endine keskkonna- ja veestiku minister Julian Popov märkis, et Bulgaaria keeleruumis ei tohiks kasutada mõistet «varade omastamine» ja rõhutada tuleks fondide investeerimist.

«Kümnest miljardist eurost omastatud rahast saame toodangut kolme miljardi euro väärtuses. Kümnest miljardist eurost investeeritud rahast saame toodangut 30 miljardi euro väärtuses,» lausus Popov, kes kutsus üles suunama investeeringuid riigi energeetikavaldkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles