Berliin: USA väed Saksamaal on tähtsad nii ELi kui USA julgeolekule (2)

Copy
Saksa välisminister Heiko Maas (vasakul) ja Poola välisminister Jacek Czaputowicz tervitavad teineteist Varssavis käepigistuse asemel küünarnukkidega 16. juuni 2020.
Saksa välisminister Heiko Maas (vasakul) ja Poola välisminister Jacek Czaputowicz tervitavad teineteist Varssavis käepigistuse asemel küünarnukkidega 16. juuni 2020. Foto: AP/Scanpix

USA sõdurite kohalolek Saksamaal on tähtis nii Euroopa kui Ühendriikide julgeolekule, ütles Saksa välisminister Heiko Maas teisipäeval kommentaariks president Donald Trumpi otsusele vähendada vägesid poole võrra.

«Meie arvates ei ole USA kohalolek Saksamaal tähtis mitte üksnes Saksamaa, vaid ka Ühendriikide ja eriti Euroopa julgeoleku seisukohast,» ütles Poolat külastav Maas.

Trump teatas esmaspäeval, et vähendab USA sõjaväelaste arvu Saksamaal poole võrra, tuues põhjuseks Berliini vastumeelsuse suurendada panust NATO rahastamisse. President märkis ühtlasi, et Saksamaa kohtleb Ühendriike kaubanduses halvasti.

President ütles ajakirjanikele, et Saksamaal on praegu 52 000 USA sõdurit, tema kärbib nende arvu 25 000ni.

Pentagoni teatel paikneb Saksamaal alaliselt vaid 34 000 kuni 35 000 USA sõdurit. Üksuste rotatsiooni tõttu tekib lühikesi perioode, mil sõdurite arv ulatub ajutiselt 50 000ni.

Maasi sõnul ei ole Saksamaale vägede väljaviimise aja ega viisi üksikasju esitatud.

«Ei välisministeerium ega Pentagon ole suutnud meile selle kohta mingit informatsiooni anda,» ütles ta ja lisas, et mis tahes muudatuste üle Euroopa julgeolekuarhitektuuris tuleb kindlasti rääkida.

Ka NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles teisipäeval, et USA väed Euroopas suurendavad julgeolekut mõlemal pool Atlandi ookeani.

Alliansi kaitseministrid arutavad Trumpi plaani kolmapäeval ja neljapäeval videokonverentsil.

Trumpi samm nõrgendab kriitikute hinnangul USA panust Euroopa kaitsesse, kuid ka võimet avaldada mõju protsessidele Lähis-Idas ja Aafrikas.

USA sõdurid on paiknenud Saksamaal alates Teise maailmasõja lõpust, suurim oli nende kontingent külma sõja ajal. Venemaa sõjaliste ambitsioonide kasv president Vladimir Putini ajal on kohaloleku taas oluliseks muutnud.

Poola välisminister Jacek Czaputowicz ütles Maasiga koos pressikonverentsil esinedes, et tema valitsus on pidanud USAga läbirääkimisi Ameerika sõdurite arvu suurendamise üle Poolas, kuid see on eraldi teema.

«Ma tahan rõhutada, et neil kõnelustel (USAga) ei ole mingit seost USA viimase aja deklaratsioonidega ega USA-Saksa suhetega vägede kohaloleku või nende vähendamise küsimuses,» ütles ta.

«Me oleme seisukohal, et USA väed Saksamaal teenivad ka meie julgeolekut. Me tahaksime, et see kohalolu Saksamaal jätkuks.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles