Trump keelas politseil kägistamisvõtte kasutamise (6)

BNS
Copy
Donald Trump
Donald Trump Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix Baltics

Ühendriikides keelustatakse kägistamisvõtted, välja arvatud olukordades, kus politseinike elu on ohus, ütles teisipäeval USA president Donald Trump. 

Trump kuulutas muudatuse välja Washingtonis Valges Majas peetud kõnes, mille järel ta allkirjastas politseireformide täiteakti. 

Dokumendi eesmärgiks on parandada riigi politseijõudude olukorda. Ühendriikides on viimasel ajal olnud mitmeid juhtumeid, kus politseinikke kahtlustatakse mustanahaliste tapmises. 

«Peame murdma vanad ebaõnnestumiste valemid,» ütles Trump enne allkirjastamist. 

«Uurime ka uusi ja võimsaid, vähem surmavaid relvi, et ennetada eluohtlikke vastasseise,» lisas ta. 

Valge Maja allikad märkisid varem, et osariikide eraldised politseiasutustele seotakse reformide elluviimisega. 

Politseijaoskondades peaks dokumendi kohaselt ka sisse seatama andmebaas, et rikkumisi toime pannud korrakaitsjad ei saaks kandideerida tööle teistes paikkondades.

USA-s on mustanahalise George Floydi tapmine kinnipidamise käigus vallandanud meeleavaldused politseivägivalla ja rassismi vastu. 

Lisaks Trumpi allkirjastatud korraldusele on nii kongressi demokraadid kui vabariiklased ette valmistamas oma ettepanekuid politsei uuendamisest.

Demokraadist senaator Chuck Schumer tõdes, et vaja on lisameetmeid, kuigi Trump on lõpuks tunnistanud politsei reformimise vajadust. 

Schumeri hinnangul peaks kongress muu hulgas vastu võtma seaduse, mis lihtsustaks korrakaitsjate vastutuselevõtmist rikkumiste puhul. 

Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi nimetas Trumpi dokumenti nõrgaks. President ise ei unustanud teisipäeval ka oma põhivalijat.

«Ameeriklased teavad tõde: ilma politseita on kaos,» lausus ta, lisades, et vaid väga väike osa korrakaitsjaist paneb toime rikkumisi. 

Ühtlasi kiitis Trump oma muid saavutusi.

Presidendil on Ühendriikides piiratud võim politseitöö üle, mida hallatakse põhiliselt osariikide ja kohalikul tasandil. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles