India armee: kokkupõrkes Hiinaga hukkunud sõdurite arv kasvas 20-le (1)

BNS
Copy
Organisatsiooni MADADGAAR PARIVAR liikmed on meeleavaldusel, kus nad protestivad selle vastu, et India sõdurid surid India ja Hiina kokkupõrkes.
Organisatsiooni MADADGAAR PARIVAR liikmed on meeleavaldusel, kus nad protestivad selle vastu, et India sõdurid surid India ja Hiina kokkupõrkes. Foto: SAM PANTHAKY/AFP/Scanpix Baltics

India ja Hiina Himaalaja piiril hukkus kahe suurriigi sõdurite kokkupõrkes vähemalt 20 India sõdurit, teatas teisipäeva õhtul India sõjavägi, uuendades varasemat hukkunute arvu. 

Tegemist on veriseima vastasseisuga nende tuumariikide vahel viimase nelja kümnendi jooksul. 

Mõlemad pooled süüdistasid teineteist kokkupõrkes strateegiliselt tähtsas Galwani orus, mis asub Hiina Tiibeti ja India Ladakhi piirkonna vahel.

India sõjaväeallikate andmeil ei kaasnenud vahejuhtumiga tulistamist, vaid tegemist oli vägivaldse käsitsivõitlusega. 

Tülid kahe naabri vahel nende vaidlusaluselt 3500 kilomeetri pikkusel piiril on tavalised, kui pärast 1975. aastat ei ole kedagi tapetud.  

Varem oli India teatanud kolme sõduri hukkumisest.

Teisipäeval lisati, et veel 17, kes said (esmaspäeval) oma kohustuste täitmisel tõsiselt viga, surid kõrgmäestikus miinustemeperatuuride kätte jäänuna. «Seega on hukkunute arv kasvanud 20-le,» teatas sõjavägi. 

India sõjaväe andmeil kandsid kaotusi mõlemad pooled. Hiina kaitseministeerium kinnitas ohvritega piiritüli, kuid ei täpsustanud hukkunute rahvust ega teisi üksikasju. 

Peking süüdistas India sõdureid Hiina sõdurite ründamises. 

«India väed ületasid piirijoone kaks korda ... provotseerides Hiina sõdureid, mis viis tõsise füüsilise vastasseisuni mõlema poole vahel,» lausus Hiina välisministeeriumi kõneisik Zhao Lijian. 

«Me nõuame taas ametlikult, et India järgiks kohast lähenemist ja hoiaks oma piirivägesid vaos,» lisas ta.

India välisministeeriumi pressiesindaja Anurag Srivastava sõnul aga põhjustas kokkupõrke «Hiina poole katse muuta ühepoolselt status quod piiril».

India ja Hiina on pikka aega oma piiri üle näägelnud, kuid viimastel nädalatel on eskaleerunud.

9. mail said strateegiliselt tähtsas Himaalaja mäekurus Tiibeti lähedal puhkenud kähmluses viga mitu mõlema poole sõdurit, kes loopisid üksteise pihta kive ja lasid käiku ka rusikad.

Intsident leidis aset Sikkimis, 4572 meetri kõrgusel asuva Nathu La mäekuru Naku La sektoris.  

Pinged suurte naabrite vahel on kestnud pikka aega, 1962. aastal peeti India kirdeosariigi Arunachal Pradeshi üle maha koguni sõda. 

2017. aastal leidis aset ohtlik vastasseis Himaalajas Doklami platool, kui Hiina sõdurid hakkasid piirkonda teed ehitama, India aga saatis väed protsessi peatama.

Vastasseis kestis kaks kuud, siis tõmbusid mõlemad tagasi. Doklami konflikti tõttu jäeti aga ära iga-aastased ühisõppused.

Hiina nõudleb endiselt endale 90 000 ruutkilomeetri suurust ala, mis on praegu New Delhi kontrolli all. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles