Põhja-Korea sõjavägi ähvardas suurendada kohalolu piirialal

Copy
Lõunakorealane vaatab Souli raudtejaamas uudiseid, kus näidatakse Kim Jong-uni õde Kim Yo-jongi 17. juuni 2020.
Lõunakorealane vaatab Souli raudtejaamas uudiseid, kus näidatakse Kim Jong-uni õde Kim Yo-jongi 17. juuni 2020. Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea ähvardas kolmapäeval suurendada sõjaväe kohalolu demilitariseeritud tsoonis (DMZ) ja selle lähistel; päev varem oli riik lasknud õhku kontaktbüroo Lõuna-Koreaga.

Põhja-Korea lükkas tagasi ka Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini pakkumise saata kõnelusteks esindajad. Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni õe Kim Yo-jongi hinnangul oli tegemist «taktitu ja õela ettepanekuga», vahendas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA.

Lõuna-Korea valitsus vastas sellele tavatult kriitiliselt, öeldes, et Kim Yo-jongi sõnavõtt oli «arutu» ja «väga ebaviisakas». 

«Me hoiatame, et ei tolereeri enam Põhja arutuid tegusid ja sõnu,» ütles Lõuna-Korea presidendi pressiesindaja Yoon Do-han. Põhja-Korea liidri õe avaldus oli «pretsedenditult arutu», lisas ta. 

Lõuna-Korea kaitseministeerium teatas, et Põhja ähvardused rikuvad mitut riikide vahel sõlmitud kokkulepet. 

Kontaktbüroo hävitamine järgnes sellele, kui Põhja-Korea valitsus mõistis hukka selle suhtes kriitiliste lendlehtede levitamise oma territooriumil. 

Põhja-Korea sõjaväe pressiesindaja ütles avalduses, et rügemendi-tasemel üksused saadetakse Kumgangi turismipiirkonda ja Kaesongi. Kaks tsooni on Koreade koostööprojektid, mis on praeguseks läbi saanud. Looduskaunist Kumgangi mäge külastasid Lõuna-Korea turistid, kuni Põhja-Korea sõdur lasi 2008. aastal maha ühe naise, kes oli lubatud marsruudilt kõrvale eksinud. 

Kaesongi kompleksis, kus asus ka kontaktbüroo, palkasid Lõuna-Korea firmad varem põhjakorealastest töölisi. 

Põhja-Korea sõjaväe pressiesindaja lisas, et 2018. aastal DMZ-st äratoodud valvepostid taastatakse, et «tugevdada kaitset eesliinil». Samuti jätkatakse piirialal sõjaväeõppustega, ütles ta. 

Alates juuni algusest on Põhja-Korea mõistnud hukka lendlehed, milles ülejooksikud süüdistavad Kim Jong-uni inimõiguste rikkumises ja kritiseerivad teda tuumarelvaambitsioonide eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles