Norra: Pekingi koroonapuhangu allikas ei ole lõhe (3)

Copy
Paljudest Hiina supermarketitest korjati müügilt importlõhe.
Paljudest Hiina supermarketitest korjati müügilt importlõhe. Foto: Tingshu Wang/Reuters/Scanpix

Norra lõhe ei ole Pekingis hiljuti avastatud koroonapuhangu allikas, kinnitas kalandusminister täna vastuseks mitme Hiina restorani ja jaemüüja otsusele lõpetada importlõhe müük.

Norra lõhe sattus tähelepanu alla seoses koroonaviiruse lähtekoha uurimisega, mis viis Pekingi Xinfadi lihaturu ja lõhe tükeldamiseks kasutatud lõikelauani.

«See probleem on lahendatud. Töötame detailide kallal,» ütles Norra kalandusminister Odd Emil Ingebrigtsen väljaandele TDN Finans.

Ingebrigtsen ütles, et Norra ja Hiina ametnikud kohtusid teisipäeval ning jõudsid järeldusele, et Norra lõhe ei ole ikka ilmselt eelmisel nädalal Pekingi turul tuvastatud viiruse allikas.

Hiina pealinnas on eelmisest nädalast saadik koroonaviirusse nakatunud vähemalt 137 inimest. Nakkuste arvu tõusu tõttu on võimud sulgenud mitu linnaosa ja tühistanud üle tuhande lennu.

Suured kaubandusketid nagu Wumart ja Carrefour kõrvaldasid Pekingis kõik lõhevarud, et teised tooted kalaga kokku ei puutuks, teatas ajaleht Beijing Daily pühapäeval. Mitmes restoranis ei pakuta enam lõhet.

Asjatundjate hinnangul ei ole lõhe tõenäoliselt nakkusallikas.

«Ma arvan, et nakkus ei tule lõhelt, vaid pigem inimese saastatud toodetest või tööriistadest,» ütles Norra mereuuringute instituudi nakkushaiguste osakonna juhataja Bjørn Olav Kvamme, kuid lisas, et kala ei ole võimaliku viirusekandjana uuritud.

Tagasi üles