G7 ministrid kutsusid jõuliselt Hiinat ümber hindama Hongkongi seadust

BNS
Copy
2019. aasta G7 kohtumine.
2019. aasta G7 kohtumine. Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix Baltics

Maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 välisministrid kutsusid kolmapäeval Hiinat ümber hindama oma vastuolulist ja Hongkongi puudutavat julgeolekuseadust.

«Kutsume jõuliselt Hiina valitsust antud otsust ümber hindama,» ütlesid USA-Hiina kõneluste tippkohtumisel osalevad ministrid ühisavalduses veidi aega enne seda, kui Ühendriikide välisminister Mike Pompeo koos kõrge Hiina ametniku Yang Jiechiga Hawaiil läbirääkimised avas.

Ministrid väljendasid sügavat muret seoses seadusega, mida Hiina on lubanud rakendada Hongkongile.

Peking lubas Hongkongile laialdast autonoomiat enne seda, kui Suurbritannia oma koloniaalvalduse 1997. aastal tagasi andis.

Julgeolekuseadus, mis keelustab võimudevastase tegevuse ning kriminaliseerib muid teisitimõtlemisega seotud tegusid, vallandas mullu Hongkongis demokraatiameelsed massimeeleavaldused.

«Hiina otsus ei ole kooskõlas Hongkongi alusseadusega ega selle rahvusvaheliste kokkulepetega, mille põhimõtted on allkirjastatud seaduslikult siduvas, ÜRO-s registreeritud Hiina-Inglise ühisdeklaratsioonis,» seisis avalduses.

Ministrid väljendasid ka «äärmist muret» antud seaduse mõjust kogu rahva põhiõigustele ja -vabadustele, mida peaksid kaitsma õigusriigi põhimõtted ja sõltumatu kohtusüsteem.

G7 riikide hulka kuuluvad Suurbritannia, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, Itaalia, Jaapan ja Ühendriigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles