Filmirežissöörid kutsuvad EL-i seisma vastu voogedastushiidudele

Copy
Hispaania režissöör Pedro Almodóvar pälvis 25. jaanuaril parima lavastaja auhinna Hispaania 34. Goya auhindade tseremoonial filmi "Valu ja au" (Dolor y Gloria) eest.
Hispaania režissöör Pedro Almodóvar pälvis 25. jaanuaril parima lavastaja auhinna Hispaania 34. Goya auhindade tseremoonial filmi "Valu ja au" (Dolor y Gloria) eest. Foto: AFP / Scanpix

Üle kümne Euroopa filmirežissööri kutsus kolmapäeval Euroopa Liitu kehtestama regulatsioone suurte voogedastusplatvormide nagu Netflix ja Amazon vastu.

Režissööride gruppi, mille peamised eestkõnelejad on tuntud Hispaania lavastaja Pedro Almodóvar ja kahekordne Cannes'i Kuldse palmioksa võitja belglane Luc Dardenne kutsusid EL-i siseturuvoliniku Thierry Bretoni silmast-silma kohtumisele.

Tipplavastajad, kelle hulka kuulub ka Rumeenia režissöör Cristian Mungiu, hoiatasid oma avalduses, et Euroopa muudetakse USA ja Hiina «kolooniaks», kui EL ei kaitse Euroopa kultuuri Euroopa-väliste digitaalsete hiidude eest.

«Ameerika mõistis selliseid kultuurilisi ja majanduslikke panuseid, kui saatis oma filme teistesse riikidesse Marshalli plaani alusel» pärast Teist maailmasõda, ütlesid lavastajad oma ühispalves Bretonile.

Ent tänaseks on Google, Amazon, Facebook, Apple ja Netflix - mida kollektiivselt teatakse kui GAFAN-i - «kasvanud tuhat korda võimsamaks».

Koroonaviiruse pandeemia tõttu kehtestatud karantiin on «lasknud neil muutuda rikkamaks kui kunagi varem, samal ajal kui teised riigid ja nende (meelelahutus)tööstused kokku kukkusid», seisis kirjas.

Samal ajal on GAFAN-i kompaniid makse vältides panustanud äärmiselt vähe haiglate, hariduse ja muude Euroopa demokraatia eluliselt tähtsate aparaatide toetamisse, märkisid lavastajad.

Režissöörid kutsusid EL-i võtma vastu julgeid otsuseid ning kehtestama karme regulatsioone ning võtma kasutusele vastavaid sanktsioone selle eest, mis tegelikult on kaalul, ning vältima filmitegijate karjatarastamist kitsatele radadele, mille on ette valmistanud voogedastusplatvormid oma suurandmete analüütikaga.

Kiri märkis, et Euroopa otsust toetada «kultuurilise väljapaistvuse» ideed, milles rakendatakse kvoote ja kaitsemeetmeid ning mis võeti vastu 1990. aastal, on tänaseks kopeerinud 183 riiki.

Lavastajad tõid antud otsuse elujõulisuse ja maailma filmimaastikku rikastava näitena esile Lõuna-Korea filmi «Parasiit», mis võitis sel aastal USA filmiakadeemia auhinnagalal neli Oscarit, seal hulgas parima filmi auhinna, kui ka Cannes'i filmifestivali Kuldse palmioksa.

Brüssel on alustanud varasemate seaduste ümberhindamist, kuidas paremini ohjeldada tehnoloogiahiide ja voogedastusplatvorme ning Euroopa Komisjon plaanib tõsta varasemaks niinimetatud digitaalteenuste seaduse vastuvõtmise veel enne aasta lõppu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles