USA lubab pidurdada Hiinat ja Venemaad kosmoses

Copy
Jaapani kaubalaev lähenemas Rahvusvahelisele Kosmosejaamale (ISS).
Jaapani kaubalaev lähenemas Rahvusvahelisele Kosmosejaamale (ISS). Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

Ühendriigid tahavad ennetada Hiina ja Venemaa kavatsusi haarata kontroll Maa orbiidil kosmose üle ning ootavad oma liitlastelt abi selliste plaanide takistamiseks, selgub kolmapäeval avaldatud Pentagoni värskest kosmosekaitsestrateegiast.

Strateegiadokument oli esimene sarnane alates detsembrist, mil president Donald Trump kuulutas uuest kosmoseväe loomisest, millega alustas Ühendriikides üle 70 aasta pikkuse pausi järel tööd uus sõjaväeharu.

«Hiina ja Venemaa kujutavad endast suurimat strateegilist ohtu oma arenduste, katsetuste ja kosmosevastaste võimekuste üles lennutamisega,» seisis dokumendis.

«Hiina ja Venemaa on kumbki relvastanud kosmose eesmärgiga vähendada USA ja liitlaste sõjalist efektiivsust ning esitada väljakutse meie tegutsemisvabadusele kosmoses.»

Strateegia kohaselt püüdleb USA jätkuvalt ülekaalu säilitamisele kosmoses, seades tähtsale kohale GPS-satelliitide kaitsmise, mis on eluliselt tähtsad nii sõjaväele kui päästeteenistustele, nii transpordi- kui finantsteenuste sektorile.

Ent Hiina ja Venemaa arendavad välja vahendeid, millega segada sidepidamist ning korraldada küberrünnakuid, mis ohustavad otseselt USA satelliite. Muuhulgas on arenduses ka elektromagnetilised relvad ja satelliitidevastased raketid, ütles asekaitseministri abi Stephen Kitay ajakirjanikele.

Hiina on investeerinud kosmosetehnoloogia arendusse miljardeid dollareid ning viinud orbiidile arvukalt satelliite. Aastal 2007 katsetas Peking edukalt maa-õhk tüüpi satelliiditõrjeraketti, selgub Pentagoni andmetest.

Aastal 2017 saatis Venemaa kosmosesse enda sõnul inspekteerimissatelliidi, mis aitaks selgitada välja probleeme Vene satelliidiga, ütles Kitay. Ent tema sõnul ei ole antud satelliit oma kohalt liikunud kordagi, paiknedes samas murettekitavalt lähedal Ameerika satelliidile.

Venemaa kavandab sel aastal oma raskekanderaketi Angara katselendu ning arendab jõuliselt oma uut mandritevahelist ballistilist raketti Sarmat.

Aastal 2018 kiitles Vene president Vladimir Putin, et Sarmat on üks uutest Venemaa relvadest, mis suudab NATO kaitsest läbi tungida.

«Me oleme neist endiselt ees, ent meid ohustab samas tempo, millega nad oma võimekusi arendavad,» ütles Kitay. «Ja see on äärmiselt tõsine oht.»

Pentagoni strateegiadokument tõi esile, et nii Hiina kui Venemaa peavad väljapääsu avakosmosesse oma riikliku ja sõjalise strateegia alustalaks.

Mõlemad riigid peavad kosmost tähtsaks kaasaegses sõjapidamises ning relvade kasutust kosmoses märkimisväärseks eeliseks, millega ohustada USAd ja selle liitlasi tuleviku sõdades.

Dokument märkis ära ka võimaluse tuumarünnakust kosmoses. Ehkki atmosfääri puudumine välistab põlemise, tekitaks tuumarelva lõhkemine võimsa elektromagnetilise laengu, mis hävitaks läheduses paiknevate satelliitide elektrisüsteemid, ütles Kitay.

Oma kosmoseprogrammi jätkav USA saatis hiljuti ligi aastakümne jooksul kosmosesse oma esimese mehitatud kosmoselaeva, erafirma ehitatud kapsli, millega kaks astronauti lendas Rahvusvahelisse Kosmosejaama.

Ühendriigid ja nende lähimad liitlased Austraalia, Kanada, Suurbritannia ja Uus-Meremaa moodustavad niinimetatud Viie Silmapaari ühenduse, mis on tegutsenud alates 2014. aastast koostöös ühendatud kosmoseoperatsioonide algatusega. Prantsusmaa ja Saksamaa ühinesid sellega veebruaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles